Княжество Влахия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Княжество Влахия
Землѧ̀ Ѹ҆гровлахі́йска, Цѣра Рȣмѫнѣскъ
 
1330 — 1859  
Знаме Герб

Местоположение на Княжество Влахия

Столица Къмпулунг, Куртя де Арджеш, Търговище, Букурещ
Официален език църковнославянски, старорумънски
Религия Източно православие
Форма на управление Монархия
Държавен глава
  Княз
   - Басараб I (първи)
   - Александру Йоан Куза (последен)
Площ
76 581[1] km²
Днес част от Flag of Romania.svg Румъния
редактиране

Княжество Влахия или Влашкото княжество (църковносл. Землѧ̀ Ѹ҆гровлахі́йска, на старорумънски език: Ца́ра Ромыня́скэ) е самостоятелно, сравнително и относително административно образувание на/във Влашко просъществувало в периода 1330 – 1861, т.е. от битката при Посада до формирането на обединеното княжество Влашко и Молдова.

Княжество Влашко според съвременните разбирания и трактовки на международното публично право не е държавно образование на/за времето си, а е де факто исторически възникнала самоуправляваща се автономна територия в различни периоди във васално положение спрямо България, Унгария и Османската империя.

В периода от битката при Ровине до 1600 г. Влашко е номинално територия подчинена на Османската империя, но реално самоуправляваща се такава. През 1600 г. според румънската истирография за първи път се осъществява обединяване (при княз Михай Витязул) на Влашко с Трансилвания и Молдова, което обаче просъществува само една година.

От 1716 г. Високата порта започва да назначава за управители на областта фанариоти, с което се увеличава влиянието на Фенер и недоволството сред влашкото население. Управлението на фанариотите е свалено през 1821 г. от революция по образец на френската, водена от Тудор Владимиреску. В същата година българинът Стефан Богориди e назначен от султана за княз (каймакам) на Влашко, а тази дипломатическа стъпка е подкрепена от Свещения съюз с цел париране на революционните движения в тази част на европейския континент и спазване на установения по силата на Виенския конгрес международен мирен ред.

Списък на влашките владетели[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Columbia Encyclopedia, Sixth Edition. 2001 – 05. – Walachia

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „История“         Портал „История          Портал „Румъния“         Портал „Румъния