Новорусия (конфедерация)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Новорусия.

Съюз на народните републики
Союз народных республик
2014 – 2015
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Девиз: „Воля и Труд!“
Химн: Живи Новороссия
Novorossiya location.svg
Местоположение на Новорусия
Federal States of New Russia in Ukraine (Envisaged).PNG
Новорусия: Луганска и Донецка области (в тъмнозелено) и областите (в светлозелено), очаквани да се присъединят към СНР
Статут непризната държава
Континент Европа
Столица Донецк, Луганск
Официален език руски, украински
Религия православие
Форма на управление конфедеративна република
Председател на парламента
2014 – 2015 Олег Царьов
История
Създаване 24 май 2014 г.
„Замразяване“ 18 май 2015 г.
Площ
Общо (2014 – 15) 17 558 km2
Население
Преброяване 3 766 483
Гъстота 232 д./km2
Валута
Часова зона UTC+3
Предшественик
Донецка народна република Донецка народна република
Луганска народна република Луганска народна република
Наследник
Донецка народна република Донецка народна република
Луганска народна република Луганска народна република
Днес част от Украйна
Съюз на народните републики в Общомедия

Новорусия (на руски: Новоро́ссия; на украински: Новоросiя), официално Съюз на народните републики (Союз народных республик, СНР), е конфедеративна държава, съществувала в региона Донбас, Източна Украйна от 24 май 2014 до 18 май 2015 година.

Образувана е от самопровъзгласилите се непризнати държави Луганска народна република и Донецка народна република, като и двете имат граница с Русия. Украйна определя конфедерацията като лежаща в зона на антитерористични операции.

Наименованието на конфедеративния съюз го свързва (със заявявана историческа приемственост) с Новорусия – регион на Руската империя[1], обхващал днешните Южна и Източна Украйна и частично Ростовска област на Русия. СНР, по замисъл на нейните създатели, представлява съюз на републики, към който да се присъединят други републики, провъзгласени на територията на Украйна, преимуществено от историческата Новорусия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Променливата площ на СНР в хода на бойните действия през лятото на 2014 г.

Конфедерацията обединява Донецката (ДНР) и Луганската (ЛНР) народни републики, провъзгласили се за суверенни държави в пределите съответно на Донецка и Луганска области в Украйна.

Териториално обхваща променлива площ (поради честите завоевания и настъпления) заради водените военни действия срещу правителствените въоръжени сили на Украйна – главно източните и югоизточните части на Донецка област и южната част на Луганска област. Населението се оценява на около 3 млн. души.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 24 юни 2014 г. лидери на ДНР и ЛНР се споразумяват и обявяват за общото решение да се обединят в конфедеративна държава – Съюз на народните републики[2]. На 26 юни същата година е приета конституция и за председател на парламента (държавен глава) на СНР е избран Олег Царьов (Олег Царёв)[3]. С промяна в конституцията от 15 юли същата година парламентът на СНР добавя Новорусия (Новороссия) като кратко наименование на конфедерацията[4].

След почти година е прекратено действието на споразумението за конфедеративен съюз[5][6][7]. На 18 май 2015 г. министърът на външните работи на ДНР заявява, че „проектът Новорусия“ е закрит за неопределено време[5][6][7]. Аналогично заявление прави и О. Царьов, като уточнява, че проектът е „замразен“, тъй като създаването на Новорусия не се предвижда от Минските споразумения (за урегулиране на кризата в Донбас), които са подписани от ДНР и ЛНР с Украйна[6][8], но може да бъде възобновен „ако Киев наруши обявеното примирие, ако възникне ескалация на военните действия“[9].

Въоръжени сили[редактиране | редактиране на кода]

Към юли 2014 година по твърдението на Павел Губарев от ДНР общата численост на въоръжените сили на СНР съставлява около 20 000 души[10].

Източници[редактиране | редактиране на кода]