Направо към съдържанието

Нострадамус (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за биографичния филм. За филма на екологическа тематика вижте Предсказанията на Нострадамус (филм).

Нострадамус
Nostradamus
РежисьориРоджър Крисчън[1][2]
СценаристиКнут Бозер
В ролитеЧеки Карио[1][2]
Аманда Плъмър[1]
Антъни Хиггинс[1]
Ф. Мъри Ейбръхам[1][2]
Джулия Ормънд[1]
Майкъл Гоф[1]
Рутгер Хауер[1]
Премиера18 август 1994 г.
(Германия)
Времетраене119 минути
СтранаФранция
Великобритания
Германия
Езиканглийски език
Външни препратки
IMDb Allmovie

Нострадамус е британсконемска филмова биография от 1994 г. за живота на френския фармацевт и астролог Нострадамус (Мишел дьо Нострадам). Режисиран е от Роджър Крисчън, а главният герой е изобразен от Чеки Карио.

Най-важните събития от живота на Нострадамус са разказани в хронологичен ред; по-специално кариерата му на лечител, гледач и изследовател. Показана е зоната на напрежение между църквата, науката и политиката през 16 век във Франция.

Филмът започва с кошмарно видение за края на света от момчето Мишел дьо Нострдам и кратък поглед върху средата на уважаваното семейство от покръстени еврейски лекари и търговци. Основните конфликтни зони в живота му веднага се стоварват върху момчето с травмираща бруталност, тъй като той трябва да гледа безпомощно как Софи, умна лечителка от семейството, е изгорена до смърт от палачите на Инквизицията.

Конфликтите продължават по време на медицинските изследвания на Мишел дьо Нострдам като битка между по-модерни научни методи срещу подкрепен от власт догматизъм, особено при справянето с чумата.

Учителят по медицина и бащин приятел д-р. Юлиус Скалингер разпознава истинската дарба на Мишел във виденията и му дава достъп до забранена литература и езотерични средства, за да усъвършенства и тълкува тази дарба. От друга страна, де Нострдам е лишен от първото си семейство от инквизицията, когато върху жена му е намерен забранен надпис.

Невъобразимият ужас, който впоследствие му се разкрива за идните векове, го тласка, наред с борбата му за човешка медицина и „ходенето по въже“ срещу лекарската завист и църковните врагове, да запише своите пророчества в код като предупреждение за бъдещите поколения.

Конкретна визия за смъртта на френския крал Анри II почти му коства живота, но в крайна сметка му дава закрилата на кралската вдовица Катерина де Медичи до края на живота му.

  1. а б в г д е ж з www.imdb.com // Посетен на 9 май 2016 г.
  2. а б в www.interfilmes.com // Посетен на 9 май 2016 г.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Nostradamus (Film) в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​