Нощен градски транспорт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Нощен обществен транспорт е услуга, която компаниите за обществен транспорт доставят в много големи градове по света. Това са линии на обществения транспорт, които пътуват цяла нощ. Най-често такива линии са автобусни, но на места има и други (напр. в Кьолн – трамваи, в Ню Йорк – метро).

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България има практика за нощен транспорт основно около Нова година. През 2008 и 2009 по инициатива на граждани и прокарана от активисти от младежката организация на НДСВ[1], в София експериментално се пускат първо нощни автобуси по линията на 94[2], а по-късно три диаметрални нощни линии[3], които се срещат и изчакват пред ректората на Софийски университет. Заради краткото съществуване на схемата и множеството противоречия около начина по който е организирана, в медиите тя бива наричана предизборна и като неин автор се цитират различно Бойко Борисов или Александър Цветков[4]. През 2018 в София се пускат екпериментално четири нощни линии.

Назад в годините нощен градски транспорт е имало във Варна. Линия 99, свързваща центъра на град Варна с курортите „Св. Константин и Елена“ и „Златни пясъци“, се е обслужвала през летните месеци и през нощта. През 90-те практиката е прекратена. През 1996 г. във Варна се възстановява нощното обслужване на линии 13 и 31, от фирмата превозвач Транстриумф. Това обаче не е продължава дълго, заради слаб пътникопоток и проблеми с пътници. На 20 май 2010 г. същата фирма разкрива линия 409 БЪРЗ-НОЩЕН, по маршрута Център – „Златни пясъци“. Линията се движи последно на 01 октомври 2010 г. – закрива се в края на туристическия сезон. Въпреки проявения интерес от пътници и хотели от комплекси, линията не се обслужва повече.

Примери от световната практика[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]