OMV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ОМВ)
Направо към навигацията Направо към търсенето
OMV
Лого на OMV
Основана 1956 г.
Седалище Виена, Австрия
Служители 6475
Продукти нефтопродукти
Уебсайт www.omv.com
OMV в Общомедия

OMV (от първоначалното Österreichische Mineralölverwaltung AG, ÖMV, преобладаващ изговор в България: „о ем ви“, в централна и източна Европа: „о ем фау“) е най-големият производител на нефтопродукти и дистрибутор на горива в Австрия. Компанията е основана през 1956 г. и първоначално е държавна собственост. Днес държавната компания OIAG притежава 31,5% от акциите на OMV, а 50,9% се търгуват свободно.

През 1960 г. започва работа петролната рафинерия в Швехат, близо до Виена, а през 1985 г. OMV започва проучвания за добив на нефт в Либия.

През 1990 г. е открита първата бензиностанция с марката на OMV. Оттогава компанията се превръща в един от водещите дистрибутори на горива както в Австрия, така и в цяла Югоизточна Европа, включително България. Освен бензиностанциите с марката OMV, компанията притежава и веригата Petrom в Румъния, както и дялове в унгарската MOL.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Компанията прави проучвания и добива нефтепродукти (към 2010 г.) в 17 страни (от Централна Европа, Северна Африка, Близкия изток, Каспийски регион, Австралия, Нова Зеландия). Дневният добив на OMV е 317 000 барела в нефтен еквивалент. На OMV принадлежат газопроводи с обща дължина 2000 km, компанията продава годишно около 40 млрд m3 газ. Запасите на компанията възлизат (заедно с тези на румънската Petrom) на 1,21 млрд барела нефтен еквивалент[1].

През 2012 г. OMV e добила 800 000 тона нефт и 1,3 млрд m3 природен газ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. OMV company profile, oilvoice.com