Олег Дерипаска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Олег Дерипаска
руски милиардер

Роден
2 януари 1968 г. (47 г.)
Олег Дерипаска в Общомедия

Олег Владимирович Дерипаска е руски милиардер.

Управялва и контролира РУСАЛ (руска компания, специализирана в алуминиевата индустрия). Неговите холдинзи му осигуряват отлична позиция на руския пазар за метали. Въпреки, че се въздържа от политиката, се смята, че Дерипаска е най-близък до премиера Владимир Путин от руските олигарси.

Образование и ранна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Олег Дерипаска е роден в малък колхоз в южната част на СССР и завършва физика в Московския държавен университет „Михаил В. Ломоносов“ през 1993 г. През 1996 г. завършва и икономическата академия „Г. В. Плеханов“. От 1994 до 1997 г. е генерален директор на металургичното предприятие Саяногорск, а от 1997 до 2001 заема поста президент на Сибирски алуминий. През 1999 г. е награден с Орден „Дружбы народов“ от президента Борис Елцин. Дерипаска е женен за дъщерята на Валентин Юмашев, шефа на президентската администрация на Елцин. Юмашев от своя страна е женен за дъщерята на Елцин Татяна Дяченко.

По-нататъшна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Според списание „Таймс“ състоянието му се оценява на 14,5 милиарда долара, което го прави най-богатия руснак, заедно с Роман Абрамович. През септември 2006 г. се появяват слухове, че Дерипаска се интересува от закупуването на футболния отбор „Арсенал“, но от клуба ги отричат. Той е свързван и с руската миннодобивна компания „Полиметал“.

През април 2007 г. Дерипаска закупува 30% от „Щрабаг“ - 6-та най-голяма строителна компания в Европа. През май 2007 г. директорът на „Магна интернешънъл“ Франк Стронах обявява, че Дерипаска е станал стратегически партньор в дружеството, носейки със себе си необходимите на „Магна“ ресурси за вземане на привлекателен дял в „Крайслер“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]