Олег Дерипаска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Олег Дерипаска
руски предприемач, милиардер

Роден
2 януари 1968 г. (48 г.)

Уебсайт http://www.deripaska.com
Олег Дерипаска в Общомедия

Олег Владимирович Дерипаска е руски предприемач, милиардер.

Управялва и контролира „РУСАЛ“ (руска компания, специализирана в алуминиевата индустрия). Неговите корпоративни грепи му осигуряват отлична позиция на руския пазар за метали. Въпреки че се въздържа от политиката, се смята, че е най-близък до президента Владимир Путин от руските олигарси. Бил е в обкръжението на бившия президент Борис Елцин.

Олег Дерипаска е роден в Дзержинск (Нижегородска област), живял е от 7 до 11-годишна възраст в хутори в Краснодарски край. Завършва „Физика“ в Московския държавен университет „Михаил В. Ломоносов“ (1993) и Икономическата академия „Г. В. Плеханов“ (1996).

От 1994 до 1997 г. е генерален директор на металургичното предприятие в Саяногорск, а от 1997 до 2001 г. заема длъжността президент на „Сибирски алуминий“. Свързван е и с руската минно-добивна компания „Полиметал“.

През 1999 г. е награден с Орден „Дружбы народов“ от президента Борис Елцин. Жени се за дъщерята на Валентин Юмашев (шефа на президентската администрация на Елцин), който от своя страна е женен за дъщерята на Елцин Татяна Дяченко.

През април 2007 г. Дерипаска закупува 30% от „Щрабаг“, Австрия - 6-та по големина строителна компания в Европа. През май 2007 г. директорът на „Магна интернешънъл“ Франк Стронах обявява, че Дерипаска е станал стратегически партньор в дружеството, носейки със себе си необходимите на „Магна“ ресурси за вземане на привлекателен дял в „Крайслер“.

Според списание „Таймс“ състоянието му се оценява на 14,5 милиарда долара, което го прави най-богатия руснак, заедно с Роман Абрамович. През септември 2006 г. се появяват слухове, че Дерипаска се интересува от закупуването на футболния клуб „Арсенал“, но от клуба ги отричат.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]