Роман Абрамович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Роман Абрамович
руски предприемач, губернатор, милиардер

Роден

Националност Флаг на СССР СССР
Флаг на Русия Русия
Религия Юдаизъм

Уебсайт www.roman-abramovich.com
Роман Абрамович в Общомедия

Роман Аркадиевич Абрамо̀вич е крупен руски бизнесмен, нефтен магнат, най-богатият в Централна и Източна Европа.[1] Forbes оценява състоянието му на 10 млрд. долара (2015). Собственик е на компанията Millhouse Capital.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роман Абрамович е роден 24 октомври 1966 г. в Саратов. Произхожда от еврейско семейство, мигранти от Таураге, Литва. Остава кръгъл сирак в ранна възраст. Отглежда го чичо му в град Ухта. През 1996 – 1997 г. приватизира (чрез 5 свои фирми) 85% от крупната нефтодобивна и нефтопреработваща компания „Сибнефт“.

Спонсорира най-големия руски футболен отбор ЦСКА Москва с 58 милиона долара. Привлича футболни звезди да играят за националния отбор на Русия.

Взема активно участие в политиката:

  • депутат в Държавната дума на Русия от 1999;
  • губернатор на Чукотка (2000 – 2008 г.), като харчи от личните си пари 1,3 млрд. долара за подобрения и инвестиции в региона.

Собственик е на английския футболен отбор Ф.К. Челси (Chelsea London) от 2003. Много е запален по футбола и инвестира големи суми в отбора си.[2]

Баща е на 7 деца – 3 сина и 4 дъщери.[3] През октомври 2006 г. втората му жена се развежда с него и получава обезщетение от 155 млн. лири стерлинги [4].

Приятелката му Даря Жукова, родена в Москва е известен модел в Русия и главен редактор на списание „Garage“.[5]

Дарил е 310 млн. долара за благотворителност.

Абрамович се движи с антураж и охрана от около 40 души. Те му струват около 2 млн. долара на година.

Лични притежания:

  • Няколко големи имота в Лондон, в това число и къща на улицата на милиардерите; притежава и замък на Френската ривиера, както и други забележителни имоти по света.
  • Втората най-дълга частна яхта в света „Eclipse“ – 163 метра с два басейна и собствена подводница. Цена: 1,5 млрд. долара.
  • Частен самолет – „Boeing 767“, който може да побере 375 души.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. статия на banks.dir.bg: „Роман Абрамович е начело на класацията за 100-те най-богати хора в Централна и Източна Европа на полското сп. „Впрост“
  2. Абрамович е най-щедрият руски меценат за последните 3 години
  3. Да имаш баща милиардер – София
  4. news.scotsman.com
  5. Дария Жукова – Императрицата на Роман