Олех Тяхнибок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Олех Тяхнибок
украински политик
Олех Тяхнибок 
Снимка от 2014 г.
Роден: 7 ноември 1968 г. (51 г.)

Олѐх Яросла̀вович Тяхнибо̀к (на украински: Оле́г Яросла́вович Тягнибо́к) е украински политик, бивш член на Върховната Рада. Лидер на Всеукраинско обединение „Свобода“. Преди това е член на Лвовския областен съвет в продължение на няколко мандата. Професионален лекар.

Политически позиции[редактиране | редактиране на кода]

Тяхнибок се роди в семейството на спортивен лекар Ярослав Тягхнибок и фармацевт Уляна Цехелска, която като малка девойка била депортирана заедно със семейството си в Сибир.

Олех Тяхнибок счита Русия за най-голямата заплаха за Украйна. Още през 2008 г. обвинява президента на Русия Медведев във „водене на война срещу Украйна по много фронтове — в информационната сфера и дипломатическия сектор, в енергийната търговия и в целия свят на международния пиар“.

Той е про-НАТО и критичен спрямо Европейския съюз, но подкрепя Европа на свободните нации. Според социологическите проучвания тези възгледи го поставят в неразбирателство с мнозинството от украинците. Тяхнибок също така иска Крим да бъде лишен от автономния си статут, както и да премахне специалния статут на Севастопол.

Тяхнибок иска да бъде въведена графа „Националност“ в украинския паспорт, визов режим с Русия и преминаване на тест по украински език преди постъпване на работа в държавната администрация.

Освен това, Тяхнибок иска да възстанови ядрените мощности на Украйна. Той изказва убеждение, че това би спряло „Руската виртуална война с Украйна“.

Има жена Олха, трима деца – Дарина, Ярина и Хордий.