Оливър Лъкет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Оливър Лъкет
Oliver Luckett
американски бизнесмен
Роден
1974 г.

Националност САЩ

Оливър Лъкет (на английски: Oliver Luckett) е американски бизнесмен, колекционер на изкуство, предприемач и влиятелен медиен магнат, създал няколко успешни компании през годините – „iBlast“, „Revver“, „DigiSynd“ и „theAudiene“.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Мисисипи през 1974 г. Лъкет навлиза в света на технологиите само на 6 години, когато дядо му му подарява ранен модел компютър, с който се научава как да работи с Интернет.

Възпитаник е на Университета Вандерблит, където той получава бакалавърска степен в специалност френска литература.[2]

През 1999 г. той съосновава първият си бизнес „iBlast Networks“ с бившия президент на FOX Майкъл Ламбърт и бившият ръководител на Universal Studios Кен Соломон. Шест години по-късно Лъкет създава „Revver“ – първият сайт за видео споделяне, който добавя реклами към клипове в Интернет. Скоро след това започва друга компания „DigiSynd“, която е „digi media start up“.[3] През 2008 г. Лъкет заема водеща позиция в „Уолт Дисни Къмпани“ управлявайки социалните медии на герои като Пепеляшка. В крайна сметка „Disney“ купуват „DigiSynd“ превръщайки я в потребителска марка в социалните мрежи. В този момент Лъкет отговаря за разпространяването на Дисни в социалните медии чрез най-различни анимирани герои.

Репутацията на Оливър Лъкет в областта на новите технологии и социалните медии започна да расте през годините около 2000 г. Това го води към света на знаменитостите и Холивуд. През 2011 той съосновава theAudiene „издателска къща“ в социалните медии за знаменитости. „TheAudiene“ създава и публикува съдържание за известни личности в различните платформи в социалните мрежи, като помага на хората да разработват стратегии за smart публикуване и релевантно съдържание.

Съдържанието публикувано от „theAudience“ достига до повече от един милиард потребители на социалните мрежи всеки месец.

Една от страстите на Лъкет е колекционирането на изкуство, по-специално картини от Исландия.

Компании и инвестиции[редактиране | редактиране на кода]

  • theAudience (Founder & CEO)
  • DigiSynd (CEO & Co-Founder)
  • Revver (Co-Founder)
  • iBlast (CTO & Co-Founder)
  • The Walt Disney Company (SVP & GM DigiSynd)

Източници[редактиране | редактиране на кода]