Олимпиодор от Тива

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Олимпиодорос)
Олимпиодор от Тива
византийски историк
Роден
около 380 г.
Починал
около 425 г. (45 г.)
Научна дейност
ОбластИстория

Олимпиодорос от Тива (Olympiodoros von Theben, of Thebes, Олимпиодор, гръцки: Ὀλύμπιόδωρος) e източноримски историк от 5 век.

Олимпиодорос произхожда от египетския град Тива (Theben). Той служи в дипломатическата дейност на империята и прави множество пътувания. Олимпиодорос се самонарича поет и е от т.нар. „Училище на Зосим“ (да не се бърка с историка със същото име), което най-вече се занимава с алхимия.

Олимпиодорос e много образован. Той пише подробно произведение от 22 – тома на гръцки език за времето от 407 до 425 г. сл. Хр., от които са останали само „Фрагменти“, или едно обобщение при Фотий I, материално събиране, речи. В малкото фрагменти историческите дати са вероятно доста точни.

Занимава се главно със запада на империята, за която от собствен опит е добре информиран; преди всичко разказва доста подробно за германите и хуните. Олимпиодорос стои като историк на по-високо ниво от Евнапий от Сарди (Eunapios von Sardes), чието произведение свършва през 404 г.

Макар че Олимпиодорос не e християнин, не се изказва снизходително за Християнството. Произведението му е дори посветено на източноримския император Теодосий II. То е използвано подробно от много по-късни историци, както Зосим (Zosimos) (в кнуга 5 и 6 на неговата Нова история), Созомен (книга 9 на неговата Църковна история), Филосторгий и Прокопий Кесарийски.

Ако произведението бе запазено, Олймпиодорос би трябвало със сигурност да се числи към най- значимите късноантични историци. Фрагментите са събрани във "Fragmenta Historicorum Graecorum", кн. 4.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]