Омнибус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

О́мнибус (от лат. omnibus „всички“, форма на дат. падеж, мн. число лат. omnis „всеки“) — е вид градски обществен транспорт, съществувал през втората половина на 19 век. Омнибусът е предшественик на автобусите и трамваите, който използва животинска тяга (конски впряг). Поради физическите ограничения на живата сила омнибусите са превозвали относително малък брой пътници(15—20).

На стари снимки на омнибуси се вижда нещо, което в днешни дни е характерно за страните от Африка, Южна Америка, Югоизточна Азия и Индия - хората се возят не само във, а и върху и на всяко позволяващо захващане място извън превозното средство.

Първият омнибус в столицата на Русия Петербург 1832 г.

История на омнибуса[редактиране | редактиране на кода]

История в Европа[редактиране | редактиране на кода]

При липсата на правдиви данни за античното използване на средства за масов градски транспорт, по-долу се описва историята след Просвещението. Приема се, че за първи превозно средство с името омнибус е започнало да се използва в град Нант (Франция) през 1826 година. Разбира се, това не е първият опит за превозно средство за нуждите на градовете. По-рано, отново във Франция са правени и други опити, в Париж през 1662 година при управлението на Луи XIV са пуснати подобни транспортни средства, а по-късно са правени опити с различни конструкции наподобяващи дилижас или карета. Все пак, по ред причини масовото използване на този вид транспорт започва едва в началото на 19 век.

Историята на омнубуса е свързана с името на Етиен Бюро (Étienne Bureau), който създал превозно за превоз на собствените си служители. Името превозното средство обаче не е свързано със своя създател, а с магазин "Омни" (Omnès), край който била началната "спирка". На табелата на магазина било написано „Omnes Omnibus“ (игра на думи — omnes на лат „всички“, omnibus — „за всички“ - всичко за всички). Постепенно пътуващите започнали да използват омнибус като име на транспортното средство - нещо характерно за всички времена и народи (виж. Ксерокс, Джип, GSM и други).

Организираното използване на омнубуси в Нант през 1826 година се дължина бившият офицер Станислас Борди, който приключвайки военната си служба открил, в покрайнините на града баня, чийто клиенти били отвеждани с омнибуси от центъра на града. Наблюдавайки пътникопотока той открил, че мнозина на пътуват до крайната цел на линията, а слизат където им е удобно. Така стигнал до извода, че редовната линия може сама по себе си да стане източник на доходи.

За целта Борди създал своя транспортна фирма "voiture omnibus" „превоз за всички“. Омнибусите започнали да функционират подобно на съвременните маршрутни таксита - качване и слизане на произволни места по маршрута. Скоро в различни градове - Париж, Бордо, Лион и други се появили местни фирми, които използвали добрата идея. Зад граница омнибуси се появили първо в Лондон - 1829, а по-късно и в Бостън през 1832 година.

Омнибусите в Америка[редактиране | редактиране на кода]

В най-ранните години се появяват в градовете Ню-Йорк и Лондон през 1829 год, във Филаделфия през 1830 год., в Бостън през 1835 год и Балтимор в 1844 год.

Скоро омнибусите станали неразделна част от градския пейзаж във всички значими урбанизирани територии.

Конкуренцията на Омнибусите[редактиране | редактиране на кода]

Още през 1852 година френският инженер Алфонс Люба се възползал от идеята за железния път и проправил трасета от жлебове (вдлъбнати пътища за колелата по настилката вместо изпъкнали релси), което направило пътуването с омнибус много по приятно (без вибрациите от пътуването по паваж без амортисьори и пневматични гуми). Малко по-късно били поставени истински релси и омнибусите се превърнали в трамваи с конски впряг.

Краят на омнибусите дошъл с ерата на двигателите с вътрешно горене (ДВГ). Първите автобуси се появили в Лондон през 1903 година и скоро напълно изместили своите предшественици.