Операция „Дъб“

Операция „Дъб“
Италианска кампания
Информация
Период12 септември 1943
Жертви и загуби
Карта
Операция „Дъб“ в Общомедия

Операция „Дъб“ (на немски: Unternehmen Eiche) е военна акция, извършена от специалните сили на СС през 1943 година, чиято цел е освобождаването на намиращия се под стража италианския диктатор Бенито Мусолини.

Задачата по изпълнение на мисията е поставена лично от Адолф Хитлер, който силно желае да освободи най-близкия си съюзник. Хитлер възлага планирането на задачата на командващия парашутно-десантните войски – генерал-полковник Курт Щудент, а изпълнението на диверсант №1 на Райха – Ото Скорцени.

Почти два месеца продължава играта на „котка и мишка“, в течението на които италианците местели непрекъснато Мусолини от място на място из цялата страна, опитвайки се да възпрепятстват опитите за неговото освобождаване. Накрая немците успяват да установят местоположението му и операцията започва.

На 12 септември 1943 година операцията започва. Немски парашутисти-десантчици начело с Ото Скорцени се приземяват в района на Гран Сассо, област Амбруцо, и атакуват хотелКампо Императоре“, където се намира Мусолини. Диктаторът е освободен без нито един изстрел и е заведен първо в Рим, след това в Берлин.

Успеха на тази операция носи световна слава на Ото Скорцени и орден Рицарски кръст.

Освободеният Мусолини със Скорцени – снимка-спомен от 12 септември 1943 г.