Операция „Дъб“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Освободеният Мусолини със Скорцени - снимка-спомен от 12 септември 1943 г.

Операция „Дъб“ (на немски: Unternehmen Eiche) е военна акция, извършена от специалните сили на СС през 1943 година, чиято цел е освобождаването на намиращия се под стража италианския диктатор Бенито Мусолини.

Задачата по изпълнение на мисията е поставена лично от Адолф Хитлер, който силно желае да освободи най-близкия си съюзник. Хитлер възлага планирането на задачата на командващия парашутно-десантните войски - генерал-полковник Курт Щудент, а изпълнението на диверсант №1 на Райха - Ото Скорцени.

Почти два месеца продължава играта на „котка и мишка“, в течението на които италианците местели непрекъснато Мусолини от място на място из цялата страна, опитвайки се да възпрепятстват опитите за неговото освобождаване. Накрая немците успяват да установят местоположението му и операцията започва.

На 12 септември 1943 година операцията започва. Немски парашутисти-десантчици начело с Ото Скорцени се приземяват в района на Гран Сассо, област Амбруцо и атакуват хотелКампо Императоре“, където се намира Мусолини. Диктаторът е освободен без нито един изстрел и е заведен първо в Рим, след това в Берлин.

Успеха на тази операция носи световна слава на Ото Скорцени и орден Рицарски кръст.