Оргахим

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Оргахим
Административна сграда на Оргахим АД
Административна сграда на Оргахим АД
Индустрия Химическа промишленост
Основана 1901 г.
Седалище Русе, България
Служители ~500
Продукти бои, лакове, суровини
Уебсайт www.orgachim.bg
Map of Ruse.png
43.8312° с. ш. 25.9395° и. д.
Местонахождение в България Русе
Оргахим в Общомедия

Оргахим е българска компания, създадена през 1901 година, със седалище в Русе, която произвежда бои и покрития, смоли, фталов анхидрид и малеинов анхидрид. Фирмата предлага продукти в четири основни направления – за дома, за строителството, за индустрията и за авторепаратура. Регистрираните търговски марки на Оргахим АД са:  “Protecta”, “Mefisto”, “Леко”, „Хамелекон”, “Deko professional”, “Spirit”, “Casa Bella”, “Timmer“, “Klar Professional“, “Uber“.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 1.03.1901 г. в Русенския търговски регистър Алберт Б. Искович регистрира търговска фирма „Алберт Б. Искович”, със седалище в Русе. Основният предмет на дейност се споменава като търговия с „бижутерийски стоки”. Следват няколко години на просперитет и едноличният собственик Алберт Искович търси начини да разшири своята дейност.

На 1.01.1903 г. Алберт Искович, заедно с Израел М. Леви, обединяват своите фирми и образуват сдружение под името „Алберт Б. Искович и Леви”. Като цели на сдружението двамата русенски търговци посочват общо -„търговия, агентура и комисионна”.

Съвместното предприятие се развива добре в продължение на няколко години  и увеличава капиталовата наличност. В началото на 1907 г. сдружението закупува имот в с.Слатина край София и на 5 март с.г. открива своя софийски клон.

На 3.04.1909 г. фирмата „Искович и Леви” прераства в командитно събирателно дружество заедно с едноличната търговска фирма на  „Рафаел Камхи”, с договор за времетраене на дружеството четири години и девет месеца. Това е повратна точка в развитието на това сдружение. Съдружниците оставят на втори план търговските операции и се насочват основно към производство. Първата стъпка е закупуването на земя през октомври в  края на гр. Русе, с цел построяване на производствени мощности.

В началото на 1910 г. дружеството прави постъпки за разрешение за построяване на сгради с производствена цел. Същата година предприятието се ориентира към производството на бои и пасти за обувки.

Построени са първите масивни производствени сгради отговарящи на законовите норми установени по онова време, касаещи индустриалното производство. Основното производство на предприятията в Русе и Слатина, е насочено към химически продукти и метален амбалаж.

На „Изложение за състоянието на Русенски окръг” окръжният управител за промишленото развитие поставя предприятието „Искович и Леви” сред водещите фабрики в града.

Силна стопанска криза обхваща България, следствие на войните и следвоенните икономически отношения. Това обаче не се оказва пагубно за сдружението „Искович Леви”, въпреки че през 1920 г. Рафаел Камхи оттегля капиталите си. През 1921 г. Искович също се оттегля от дружествената фирма съвсем за кратко. След връщането му в дружеството те правят още по-сериозни капиталовложения със закупуване на още имоти и технологично усъвършенстване на производствените процеси в предприятията за амбалаж, бои, лакове и кремове.

След преодоляване на следвоенната криза на 15.01.1926 г. „Искович и Леви” сключват договор за покупка на химическа фабрика „Ималин” АД София, след което те сключват договор с немската фирма „Шемикъл фабрик Айзендрат” за правото да произвеждат и продават марките „Ималин” и „Екстралин”, които съдържат широка гама производни, като боя за обувки, емулсии за почистване на метали, подови масла и други.

В края на 1928 и началото на 1929 г. настъпват промени в правния статут на фирмата. Те подават заявление и пререгистрират командитното дружество в акционерно. Така се обединяват усилията на различните поколения и предприятието е едно от най-големите в Русе. Успяват да удовлетворят условията на Закона за насърчаване на местната индустрия и се възползват от неговите преференции в предприятията в Русе и София.

Умира съоснователят на фирмата Израел Леви. През 1938 г. умира и прокуриста Иван Пенчев. Два месеца по-късно избухва пожар, който унищожава документацията на дружеството. Независимо от тези обстоятелства предприятието продължава своето технологично обновление. На пазара излиза новата синтетична боя „Феролит против метална корозия”.

Русенското предприятие е дооборудвано и разполага с литография, варилня за лакове и безир, целулозно отделение, отделения за земни бои и лакове, маслобойна за ленено масло и опаковъчна. Изгражда се собствена вътрешна електропреносна мрежа. Предприятието притежава два пътнически автомобила „Мерцедес” и Шевролет” и един мотор с кош. Военните действия в Европа променят рязко микроклимата за всички производствени и търговски фирми. Предприятията изпитват остър недостиг на вносни суровини. В средата на 1940 г. общото събрание на „Искович и Леви” взема решение да се закрие фонда за ново машинно оборудване и да се разпредели като дивидент. През декември на с.г. членовете на управителния съвет Алберт Искович и Манол Искович, заедно със семействата си, напускат Бъгария и емигрират в САЩ.

Поради особените изисквания на Закона за защита на нацията управителният съвет пререгистрира наименованието на дружеството и го преименува на „Исковиц и Леви”. По-късно през 1943 г. дяловете на лицата живеещи в „неприятелски” държави съгласно същия закон, се „ариезират” т.е. преминават в ръцете на държавата, която става и основен акционер. Същата година стават съществени промени в управителния съвет и оперативното ръководство.

На 18.06.1944 г. на седемнадесетото редовно годишно събрание се взема решение дружеството да се преименува на „Заводи за метали и химически произведения” АД, съответно на немски „Metall und Chemishe Werke”AG. През тази кризисна година дружеството изпитва недостиг на суровини за производството си. Въпреки това то реализира добри финансови резултати.

На 2.03.1945 г. предприятието се връща на бившите собственици а на 21.07.1945 г. се възстановява и наименованието на фирмата „Искович и Леви”.

Новата комунистическа власт национализира предприятието на 23.12.1947 г., а на 16.09.1948 г. преименува предприятието на Химически завод „Гаврил Генов”. През 1950г. са построени първите значими енергийни мощности - пароцентралата.

Към ДХЗ „Гаврил Генов” преминава и бояджийската фабрика на Симон Хирш. В завода се популяризира рационализаторското движение и вече има значими предложения, с икономически ефект над 600 000 лв., като се спира вноса на някои скъпоструващи суровини. Подобряват се рязко санитарно - хигиенните и битови условия на работа, в заводския стол се предлага безплатна храна.

Започва реконструкция на лаковото отделение. През 1956 г. за пръв път след Втората световна война се изнася продукция в чужбина – в Турция и Египет. Изкуствените лакови смоли фигурират като редовна заводска продукция, постепенно се внедряват алкидните смоли. Създават се нови асортименти - автомобилни бои и емайллакове, електроизолационни лакове, „Балкид-52” и „Балкид-54” и много други.

Създава се отдел проучване, който в последствие прераства в „База за техническо развитие”. През 1962 г. започва строителството на цех за карбоксиметилцелулоза (КМЦ) и на 1.05.1963 г. е въведен в експлоатация. Приет е първият дългосрочен план за развитие до 1985 г. Предприятието развива своята дейност на две индустриални площадки в Русе.

Започва реконструкция на Лаковия и Варилния цех, през 1967 г. завършва строителството на цеха за Хаш киселина, а през 1969 г. цеха за Железооксидни пигменти започва редовно производство. През февруари 1972 г. започва основна реконструкция на цеховете от старата заводска площадка в западна промишлена зона.

Пуснати са в експлоатация модернизираните „Лаков и Варилен” цех. Завършва и строителството на цех "Ненаситени полиестерни смоли". През 1979 г. започва редовно производство и цех „Фталов анхидрид”.

Периода на 80-те години се характеризира със засилен стремеж към преоборудване и въвеждане на нови технологии, касаещи достигане качества на продукцията на световно ниво. Именно тези нововъведения определят и значителен ръст на износа и намаляване на вносните суровини. През 1982 г. се сключва договор с “BASF” за закупуване на лиценз и внедряване на съвременна автоматизирана система за управление на технологичните процеси. Благодарение на тези нововъведения се произвежда фталов анхидрид, отговарящ на световните изисквания за качество. От отпадъчните води се извлича малеинов анхидрит, като по този начин се спира вносът му. Закупена е и нова автоматична система за производство на амбалаж от ф. „Сабатие”, с което се спестяват значителни средства от външни доставки.

През 1990 г. дружеството многократно променя своя правен статут. В началото се пререгистрира като дъщерно дружество на ДФ ”Полихим” Девня, 1991 г. е пеобразувано на еднолично дружество с ограничена отговорност, а от 1993 г. името на дружеството е променено от „Гаврил Генов” на „Оргахим ЕООД". Две години по-късно то вече е еднолично акционерно дружество, а именно „Оргахим” ЕАД.

През 1996 г. със заповед на Министъра на пормишлеността капиталът на дружеството е намален чрез обезсилване на 2054 акции. Дружеството е включено в списъка за приватизация с 25%, като държавата си запазва правото да управлява със 75%. През 1997 г. дружеството вече е акционерно. 1998 г. е повратна точка в развитието на дружеството, на 10.Х. се извършва цялостната му приватизация и то се управлява изцяло от частни капитали. Основен акционер е „Уайтбийм Холдингс Лимитид” със седалище – Малта, собственост на „Поликолор” - Румъния.

След общата икономическа стагнация и неконтролируемият от държавата инфлационен процес в годините 1996-1997г., „Оргахим” АД постепенно започва да възвръща своя производствен ритъм. Важни са стъпките направени в годините 2001-2003 по регистрацията на търговските марки: "Леко", „Хамелекон”, "Еманел", „Мефисто”,”Протекта”, „Интерин”. Дружеството изпълнява изискванията на множество международни стандарти ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 и притежава сертификати за регистрация.

Следват години на икомически растеж. Формират се търговски структури във всички големи градове на страната. На пазара успешно се утвърждава търговската марка „Леко”, наред с това започва и оборудването на магазинната мрежа в страната с тониращата система „Хамелекон”, която позволява тониране на интериорни и екстериорни бои и лакове. Постепенно се сформира екип, който налага продуктите за професионална употреба от серията „Деко профешънъл”. Изгражда се инсталация за производство на сухи строителни смеси. Разработени и внедрени са наложилите се на пазара декоративни мазилки, така се комплектова и ситемата за топлоизолация „DEKO THERM”. Фирмата получава сертификат за членство в световната инициатива „Отговорност и грижа” /Responsible Care/ на Българската камара на химическата промишленост.  През 2007 г. е реализиран и най-високият годишен стокооборот, пазарният дял в този сегмент достига почти 35%. Регистрирани са много нови търговски марки, включително и такива, които се предлагат за износ: “Dekocasa”, “Casa Bella”, “Spirit”, “AQUA”, “Deko Professional”, „Благо”, „Алутин”. Износът на продукция достига 60% от общия стокооборот.

В началото на 2009 г. започват някои структурни промени, с които се цели оптимизация на производствените, търговски и обслужващи дейности.  Прави се важна крачка при обновяване на производствените мощности, монтирана е нова автоматизирана инсталация за производство на вододисперсионни бои, заедно с автоматична пълначна система. Благодарение на тези и много други подобрения, фирмата има възможност да посрещне нарасналите производствени нужди след като приема изцяло производството на архитектурни бои и покрития от „Поликолор” - Румъния. Фирмата работи по много проекти, свързани с оптимизирането на енергийната система, складовата база, подобряване на инфраструктурата и битовите и хигиенни условия на труд. Заводската площадка, производствените звена и административните сгради придобиват европейски вид.

Важна задача за „Оргахим”АД е опазването на природата и човека. В тази връзка като отговаря на последните изисквания на Директива 2004/42/ЕС на Европейския парламент и Съвета на Европа за намаляване на летливите органични съединения ЛОС (VOC), фирмата първа представя на пазара своята обновена продукция отговаряща на тези норми. На 1.03.2010 г. стартира проекта EuroBioRef, координиран CNRS – Франция. „Оргахим” АД е един от 28-те партньори от 14 различни страни, участващи в него. Проектът се занимава с цялостния процес на трансформация на биомаса, от селскостопанска продукция до сферата на крайните търговски продукти. „Оргахим”АД подпомага отбора на женския баскетбол в града - „Дунав 8806”, който през 2011 г. спечели купата на България. През същата година изпълнителният директор на „Оргахим” АД Акиле Бардели, получи от кмета на града Божидар Йотов грамота и почетен плакет за приноса в развитие на икономиката и активната подкрепа на спорта в града.