Освалд Кюлпе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Освалд Кюлпе
психолог
Роден
Починал
Научна дейност
Област Психология
Повлиян Вилхелм Вундт

Освалд Кюлпе (на немски: Oswald Külpe) е един от структуралистките психолози в края на 19 век и началото на 20. Роден е в Кандау, Курланд и през 1879 г. завършва гимназия в Либау, където учи в следващите две години. Той е повлиян силно от ментора си Вилхелм Вундт, но по-късно при разногласия с Вундт относно сложността на човешкото съзнание го напуска.

Кюлпе е студент по история в Лайпцигския университет, където среща Вундт и решава да промени специалността си, за да работи с Вундт. Когато завършва става и негов асистент.

По-късно става до известна степен нетърпелив към структурите, които Вундт поставя относно какво може и какво не може да бъде изучавано, след което напуска Лайпциг и отива във Вюрцбургския университет, където започва да практикува, това, което той нарича систематична експериментална интроспекция. Неговите субекти биха довършили сложни задачи и след това трябва да доставят ретроспективен поглед на когнитивните си процеси по време на задачата.

Неговото главно откритие, познато като "безобразна мисъл", изглежда да бъде тази мисъл, която се появява без отделно сензорно или образно съдържание.

Кюлпе напуска Вюрцбург през 1909 г. След три години в Университета в Бон, се премества в Мюнхенския университет през 1912 г. Сред неговите учени са Ернст Блох и Хенри Уот.

Главни работи[редактиране | редактиране на кода]

  • Grundriss der Psychologie (Очерки по психология), 1893.
  • Einleitung in die Psychologie (1895; sixth edition, 1913; English translation, 1897)
  • Philosophie der Gegenwart in Deutschland (1902; fifth edition, 1911)
  • Immanuel Kant (1907; third edition, 1912)
  • Psychologie und Medizin (1912)
  • Die Realisierung (Осъзнаване) 3 volumes, 1912-23.
Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.