Оскар Пфистер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Оскар Пфистер
Oskar Pfister
швейцарски психолог
Роден
Починал
Цюрих, Швейцария

Религия Лутеранство
Националност Флаг на Швейцария Швейцария
Образование Цюрихски университет
Научна дейност
Област Психология
Образование Цюрихски университет
Базелски университет

Оскар Пфистер (на немски: Oskar Pfister) е швейцарски пастор, протестантство и лаик-психоаналитик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 12 февруари 1873 година във Виедикон, Швейцария. Изучава теология, философия и психология в университета в Цюрих и Базел и получава степента си през 1898 във философски факултет. Впоследствие става министър във Валд, Швейцария, където остава до 1920.

Пфистер е запомнен с работата си, включваща приложение на психоанализата в дисциплини на обучението и неговата вяра в синтез, засягащ психологията и теологията. Той е пионер на модерната швейцарската психология и принадлежи на психоаналитичен кръг в Цюрих, който е центриран около Ойген Блойлер и Карл Юнг. През 1919 формира Щвейцарско общество за психоанализа. Макар психиатъра Емил Оберхолцер да основава отделно Швейцарско медицинско общество за психоанализа през 1928, Пфистер остава с групата, с която е започнал, защитавайки позицията на Зигмунд Фройд за лаическата анализа, която групата на Оберхолцер отхвърля.[1]

Пфистер е ранен сътрудник на Фройд и поддържа нарастваща кореспонденция с него между 1909 и 1939. Пфистер вярва, че теологията и психологията са съвместими дисциплини и защитава концепцията за „Християнският Ерос“. Той по-специално се интересува от концепциите на Фройд за Едиповия комплекс, кастрационната тревожност и инфантилната сексуалност. Пфистер предлага прекратяването на страха в религията и защитава завръщането на фундаменталните учения на Исус Христос.

Умира на 6 август 1956 година в Цюрих на 83-годишна възраст.

Избрани творби[редактиране | редактиране на кода]

  • Psychoanalysis & Faith: the Letters of Sigmund Freud & Oskar Pfister (1909 – 39)
  • The Psychoanalytic Method; Payne, Charles Rockwell (Translator), 1917

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Paul Roazen, „Introductory Note“ to Pfister, „The Illusion of a Future: A Friendly Disagreement with Prof. Sigmund Freud,“ International Journal of Psycho-Analysis 74 (1993): 557 – 58.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Oskar Pfister“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.