Ото фон Баленщет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ото (Баленщет))
Направо към: навигация, търсене

Ото фон Баленщет Богатия (на немски: Otto von Ballenstedt, der Reiche; * 1070; † 9 февруари 1123) от фамилията Аскани е от 1080 г. граф на Баленщет и от 1112 г. херцог на Саксония. Той е първият от рода си, който носил титлата „граф на Анхалт“.

Ballenstedt
герб на графовете Баленщет

Той е голямият син на граф Адалберт II (1030–1080) и Аделхайд фон Ваймар-Орламюнде († 1100), дъщеря и наследничка на Ото от Ваймар († 1067), граф на Ваймар, маркграф на Майсен.

Ото става около 1080 г. заедно с брат си Зигфрид I граф на Баленщет след убийството на баща му Адалберт II от Егено II от Конрадсбург.

Брак[редактиране | редактиране на кода]

Ото се жени през 1094 г. за Айлика Саксонска (* 1080; † 1142/1143), дъщеря на саксонския херцог Магнус Саксонски от род Билунги и на София Унгарска, дъщеря на унгарския крал Бела I. След смъртта на Айлика Асканиите получават половината от наследството на Билунгите.

Борби за власт[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на неговия тъст херцог Магнус Саксонски, с когото през 1106 г. се прекратява мъжката линия на Билунгите, Ото има претенции за неговите владения — херцогство Саксония, но за херцог е признат Лотар Суплинбургски, който присъединява към своите владения част от земите на Билунгите.

През 1112 г. император Хайнрих V назначил Ото за херцог на Саксония, но през същата година той влязъл в спор с императора и е лишен от херцогското звание. След това Ото се обединява с Лотар III против императора. Ото си завоюва обратно Цербст и Залцведел от славяните.

Деца и наследник[редактиране | редактиране на кода]

Има един син и една дъщеря

  • Албрехт Мечката (* 1100, † 1170), който наследява баща си след смъртта му през 1123 г.
  • Дъщеря му Аделхайд († 1139) се омъжва за маркграф Хайнрих IV от Нордмарк и, след като той умира през 1128 г., за Вернер III, граф на Остербург, от род Велтхайм.

Източници[редактиране | редактиране на кода]