ПГЕ „А. С. Попов“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Професионална гимназия по електроника „Александър Степанович Попов“ е гимназия в град Велико Търново.

Строежът започва през 1963 година. Районът край сградата тогава е вилна зона. Разрастването на града е в посока запад, където е построена гимназията. Около година и 2 месеца продължава строителството на сградата, като се изгражда и инфраструктура и районът се облагородява чрез залесяване с иглолисти и широколистни дървета.

Училището отваря врати на 15 септември 1964 г. и се създава ПТУ по радиотехника „Александър Степанович Попов“. Първата учебна година започва със 111 ученика. Целта е да се подготвят висококвалифицирани изпълнителски кадри за нуждите на радиозавода в гр. В. Търново. От месец февруари 1966 г. училището става СПТУ с тригодишен курс на обучение. На 16 януари 1968 г. е направена първа копка за нова сграда на училището. На 15 септември 1970 година учениците започват учебната година в нови класни стаи. През 1984 година се изгражда нов корпус на сградата, който включва работилници, лаборатории и кабинети. Лабораториите са специализирани за ремонт и диагностика на телевизионни приемници, радиопредаватели, генератори и др. Кабинетите са с учебна цел – изучаване на устройството на телевизионни приемници, радиопредаватели, генератори, също така и изготвяне на електронни схеми и работа върху бъдещи продукти.

През 1998 година училището получава името Професионална гимназия по електроника „Александър Степанович Попов“. Професионална гимназия по електроника „Александър Степанович Попов“ е носител на орден „Кирил и Методий“ ІІ-ра степен и Народен орден на труда – златен.

От 1995 се откриват специалности като „Съобщителна техника“,"Електронна техника ","Електрообзавеждане на транспортна техника".През новото десетилетие се появява и специалността „Компютърна техника и технологии“.

Училищна база: 3 компютърни кабинета, сервизни помещения за диагностика и ремонт на МПС, сервизни помещения за диагностика и ремонт на електронна техника,22 класни стаи за изучаване на общообразователни предмети.

Спортни успехи: Ученици от ПГЕ"А.С.Попов" имат големи успехи в спорта. Гимназията печели места на областни и републикански турнири в различни спортове. Най-ярките успехи са в сферата на волейбола.

През 2012 20 дванадесетокласници заминават по европейски проект „Млади специалисти за фотоволтаичен енергиен център“ във Франкфурт на Одер, Германия.