Павитра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Павитра
Роден
Починал
16 май 1969 г. (75 г.)

РелигияБудизъм
Учил вЕкол политекник

Павитра (1894 г. – 1969 г.) (от Санскрит: 'чист, истински') е един от най-ранните духовни ученици на Шри Ауробиндо и Майката.

Роден с името Филипе Барбиер Сейнт-Хилар в Париж. През 1914 г. се дипломира като инженер в Екол Политехнически Факултет. Служи в армията през Първата Световна война като артилерийски офицер, и след войната работи като младши инженер в Министерството на транспорта и комуникациите в Париж.

С интерес към окултизма, през 1920 година заминава за Япония за да изучава Дзен Будизъм. През 1924 година заминава за Северен Китай и Монголия, където прекарва времето си в занимания по Тантра под ръководството на лама в манастир.

През 1925 година заминава за Индия и се запознава с Шри Ауробиндо и Майката в Пондичери където е бил приет за садак (духовен аспирант, ученик). Шри Ауробиндо му дава името Павитра, което означава „Яснота“.

През 1951 година, Майката го посочва за директор на новооткрития Шри Ауробиндо – Университетски Център. Работи на тази длъжност в продължение на осемнадесет години, както и като главен секретар на Ашрама до смъртта си през 1969 г. Майкатадава сведение в Аджендата(1959 г.), че Павитра е напуснал тялото си по напълно йогийски начин.

А според Сатпрем, Павитра е оставил много интересни спомени от разговорите си с Шри Ауробиндо и Майката от периода 1925 – 1926 година, голяма част от които са били унищожени (почти една трета от бележките на Павитра) от неговия най-близък сътрудник, под претекст, че някои неща „е по-добре да останат неизказани“. Останалото е публикувано като Разговори с Павитра (Conversations avec Pavitra).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Pavitra в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​