Падлопинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Остров Падлопинг (на английски: Padloping Island) е 84-тият по големина остров в Канадския арктичен архипелаг. Площта му е 150 км2, която му отрежда 129-о място сред островите на Канада. Административно принадлежи към канадската територия Нунавут. Необитаем.

Островът се намира край източното крайбрежие на Бафинова земя, на север от бреговете на п-ов Камбърленд, в залива Мърчантс. На 8 км на изток от него се намира по-малкия остров Дърбан.

Бреговата линия с дължина 89 км е слабо разчленена. Островът има удължена форма от север на юг с дължина 22 км, а ширината му варира от 1 до 2 км.

Целият остров е с планински, труднодостъпен релеф, с остри хребети, достигащи височина до 814 м. Бреговете, с много малки изключения са стръмни, в повечето случаи отвесни. Има малки ледници.

В миналото на острова е имало ексимоско селище, което през Втората световна война е изселено и на негово място е създадена американска военновъздушна база, която функционира до края на войната. След това остава да действа само метео и радиостанция, която през 1951 г. е предадена за стопанисване на Канада. През 1956 г. станцията е закрита, но останките от нея се намират на острова и канадското правителство предприема мерки за рекултивиране на района.

Островът е открит вероятно от английския морски офицер Едуард Огъстъс Инглфилд през есента на 1852 г., когато същия картира голяма част от източните брегове на Бафинова земя.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Padloping Island в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​