Падре Мартини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Падре Мартини
Giovanni Martini
италиански композитор и музикант

Роден
Починал
3 август 1784 г. (78 г.)
Болоня, Папска държава
ПогребанБолоня, Италия

РелигияКатолическа църква[1]
Националност Италия
Музикална кариера
Стилопера
Инструментипиано
Падре Мартини в Общомедия

Джовани Батиста (Джамбатиста) Мартини (на италиански: Giovanni Battista Martini), по-известен като Падре Мартини (на италиански: Padre Martini, отец Мартини) е италиански музикален деятел, теоретик, композитор, певец, цигулар и пианист.

Lettera famigliare intorno l'inondazione di Verona (1757)

Смятан е за един от най-образованите хора на своето време. Автор е на първата „история на музиката“. На негово име е наречена консерваторията и библиотеката в Болоня – града, където е прекарал по-голямата част от живота си.

В творбите на Мартини личи дълбок усет към полифонията, педантично разработване на музикалния детайл, същевременно се проявява и стремеж към усъвършенстване на приетите в съвременността му музикални форми.

Особено важна е дейността на Мартини като педагог. Сред неговите ученици бъдещи водещи музикални фигури, но най-важна е работата му с младия Волфганг Амадеус Моцарт. Именно Мартини, който е близък с бащата на Волфганг – Леополд, разкрива пред бъдещия велик музикален гений тайните на полифонията, контрапункта, заема се сериозно и с възпитанието му. До края на живота си Моцарт пази за него най-топли и изключително ярки спомени.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. MARTINI, Giambattista // 2008 г. Посетен на 23 ноември 2021 г.