Палаш (ЗРАК)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Макет на ЗРАК „Палма“ с ракети „Сосна-РА“
Макет на ЗАК „Палаш“ във версията за ВМФ на Русия

Палаш / Палма“, (Индекс ГРАУ3М89) е руски корабен 30 мм автоматичен зенитен ракетно-артилерийски комплекс (ЗАК/ЗРАК) с две шестцевни въртящи се оръдия АО-18КД, предназначен за отбраната на кораби и стационарни обекти от високоточно оръжие (противокорабни ракети), въздушни цели (самолети, вертолети), а също и за обстрел на малоразмерни морски и наземни цели. Състои на въоръжение във ВМФ на Русия, в т.ч. корветите от проекта 11611 и фрегатите проект 22350. ЗАК „Палаш“, състоящ на въоръжение във ВМФ на Русия, няма ракетно оръжие, тъй като изначално е предназначен да влезе в състава на зенитно ракетно-артилерийската система „Полимент-Редут“[1]. Обаче, в експортния му вариант (ЗРАК „Палма“), за кораби с водоизместимост до 500 т, е предвидена комплектуването му с ракетите „Сосна“-РА.

Предназначение[редактиране | редактиране на кода]

Морският зенитен артилерийски комплекс „Палаш“ е предназначен за създаването на плътна ешелонирана система за противовъздушна отбрана за надводни кораби с водоизместимост над 500 т на далечини до 4 – 5 км[2]. Масата на бойния модул на ЗАК „Палаш“ (с пълен боекомплект) е 7,5 т, а на антенния пост около 3,5 т.

ЗРАК „Палма“, е аналогичен на модула от ЗРК „Сосна“, в състав устойчива на атмосферни влияния и защитена от смущения оптико-електронна локационна система (ОЛС) с автономно автоматично засичане на целите в режим на предварително външно целеуказание („Сосна“ е създаван като дълбока модернизация на ЗРК „Стрела-10“). Отличителните особености на новата версия са: увеличена далечина на стрелбата – от 5 до 10 километра и по височина – от 3,5 до 5 километра)[3]. Комплексът има пълна автоматизация на бойната работа, от засичането до поразяването на целта. Използват се ракетите от „Сосна“-РА. Ако се сравнява с чуждестранни системи, то условни аналози на „Сосната“ са ADATS и RBS-70[4].Разликата е само в типа на ракетите.

Носители[редактиране | редактиране на кода]

Зенитният ракетно-артилерийски комплекс „Палаш/Палма“ е поставен на:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Коротков О., Карпов А., Копылов В. Зенитный ракетно-артиллерийский комплекс „Пальма“. Т. 108. Военный парад, 2011. с. 18 – 21. (на руски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Палаш (зенитный ракетно-артиллерийский комплекс)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​