Водоизместимост

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Водоизместимост (на кораб или плавателен съд) e количеството вода, изместено от подводната част на корпуса на кораба (съда). Масата на това количество вода е равна на теглото на целия кораб, независимо от неговия размер, материал и форма, както гласи Архимедовия закон.

Има обемна и масова водоизместимост. Според натоварването на кораба е: стандартна, нормална, пълна, максимална, празна водоизместимост.

При подводниците се дели на подводна водоизместимост и надводна водоизместимост.


Oбемна водоизместимост
водоизместимост, равна на обема на подводната част на кораба (съда) до водолинията.
Масова водоизместимост
водоизместимост, равна на масата на кораба (съда).
Стандартна водоизместимост (standard displacement)
водоизместимост при напълно окомплектован кораб (съд) с екипаж, но без запасите от гориво, смазочни материали и прясна вода в цистерните.
Нормална водоизместимост (normal displacement)
водоизместимост, равна на стандартната водоизместимост плюс половината запаси от гориво, смазочни материали и питейна вода в цистерните.
Пълна водоизместимост (loaded displacement, full load displacement, designated displacement)
водоизместимост, равна на стандартната водоизместимост плюс пълните запаси от гориво, смазочни материали, питейна вода в цистерните и товар.
Максимална водоизместимост
водоизместимост, равна на стандартната водоизместимост плюс максималните запаси от гориво, смазочни материали, питейна вода в цистерните и товар.
Празна водоизместимост (light displacement)
водоизместимост на опразнен кораб (съд), т.е. кораб (съд) без екипаж, гориво, запаси и т.н.
Подводна водоизместимост
водоизместимост на подводница (батискаф) и други подводни съдове в подводно положение. Превишава надводната водоизместимост с масата на водата, поемана при потапяне в главните баластни цистерни.
Надводна водоизместимост
водоизместимост на подводница (батискаф) и други подводни съдове в положении на поверхността на водата преди потапянето или след изплуване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Водоизмещение// Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: в 86 т. (82 т. и 4 доп.). – СПб., 1890 – 1907.
  • ВОДОИЗМЕЩЕНИЕ Самойлов К. И. Морской словарь. – М.-Л.: Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Водоизмещение“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​