Палмов молец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Палмов молец
♂ Палмов молец
Палмов молец
♀ Палмов молец
Палмов молец
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Пеперуди (Lepidoptera)
семейство:Castniidae
род:Paysandisia
вид:Палмов молец (P. archon)
Научно наименование
Burmeister, 1880
Палмов молец в Общомедия
[ редактиране ]

Палмовият молец (Paysandisia archon) е вид пеперуда от семейство Castniidae и се счита за единствен член на рода Paysandisia. Германският натуралист Херман Бурмейстер описва вида през 1879 г. като Castnia archon.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Естественият ареал на палмовия молец включва териториите на Аржентина, Уругвай, Бразилия и Парагвай в Южна Америка.[1][2] Случайно е внесен в Европа, където се разпространява много бързо.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Това е много голям молец с размах на крилата от 90 до 110 mm. Предните крила са тъмнозелени с кафяво набраздяване, а задните са яркочервени с удебелени черно-бели маркировки. Женските обикновено са по-големи от мъжките. Подобно на другите видове от това семейство, този вид лети денонощно и лесно се бърка с дневните пеперуди. Възрастните летят от юни до септември.

Ларвата е белезникава и се храни в стъблата и стволовете на палмите. В естествения си ареал щетите, нанесени от ларвите не са големи и видът не се счита за вредител, но в Европа видът предизвиква все по-голяма загриженост, тъй като понякога фаталните щети са причинени по местните и екзотични палми.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Victor Sarto i Monteys. The discovery, description and taxonomy of Paysandisia archon (Burmeister, 1880). A castniid species recently found in southwestern Europe (Castniidae). Т. 25. Denmark, Nota Lepidopterologica, 2002. DOI:10.13140/2.1.3316.4163. p. 3 – 15. (на английски)
  2. Reid S., Moran H. Palm borer: Paysandisia archon // Plant Pest Factsheet, January 2016. Архивиран от оригинала на 2017-01-05. Посетен на 2017-12-25. (на английски)