Параклисче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Параклисчето край лобното място на капитан Димитър Списаревски, близо до с. Долни Пасарел
Село Бемел, Нидерландия

Параклисче, възможно също капличка (на полски: kapliczka; на чешки: kaplička) или капелица (на словенски: kapelica), с аналози и на други езици (на немски: heiligenhäuschen – свята къщичка, на нидерландски: veldkapel – полски параклис), е наименование (ползвано от западни славяни и др.) за малка християнска култова постройка.

Религиозната постройка е посветена обикновено на определен светец или на повече светци. Предназначена е за поклонение и за извършване на някои религиозни обреди.

Представлява междинна форма между параклис и крайпътно светилище, наричано параклисче заради сходните (но много по-ограничени) функции. Разграничават се следните 2 вида такива постройки:

  • много малък параклис – сграда, побираща до няколко души, в която рядко се извършва богослужение;
  • колонно светилище – с ниша за култови предмети (скулптури, свещи и др.), понякога с покрив и навес за посетители.

Най-често са разположени край пътища и пътеки (но има и частни – на територия с ограничен достъп). Около някои от тях са устроени места за отдих. Крайпътните колони с ниши се срещат предимно в католически райони в Централна Европа и Бенелюкс.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Kaplička“ в Уикипедия на чешки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.