Партия на добродетелта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Партия на добродетелта
Fazilet Partisi
Fazilet Partisi.png
Ръководител Реджай Кутан
Основана 17 декември 1997
Разформирована 22 юни 2001
Щаб Анкара, Турция
Идеология Национално мнение;
Консерватизъм;
Ислямизъм
Цветове   Червен  Бял

Партията на добродетелта (на турски: Fazilet Partisi, FP) е ислямистка политическа партия в Турция, която съществува в периода 17 декември 1997 – 22 юни 2001 г. Забранена е от Конституционния съд на Турция, причината която посочва съда е, че нарушава светските членове от конституцията на страната.[1][2] Председател на партията през целия ѝ период е Реджай Кутан. След забраната на партията, нейните депутати са сред основателите на две нови партии: Партия на справедливостта и развитието и Партия на щастието.

История[редактиране | редактиране на кода]

Голяма част от учредителите на партията са бивши членове на партиите – Национален ред, Националното спасение и Партия на благоденствието. Мерве Кавакчи е жена депутат от партията, на която ѝ е забранено да положи клетва в турското Велико народно събрание, за това че носи забрадка.

Бившият председател на партията Реджай Кутан завежда дело от името на партията в Европейския съд по правата на човека, като изтъква нарушение на членовете 10 (свобода на изразяване) и 11 (свобода на сдружаване). През декември 2005 г. Кутан заявява пред съда, че възнамерява да оттегли заявлението, вероятно повлияно от неблагоприятния резултат в „Лейля Шахин срещу Турция“ (2004), а съдът оттегля случая.[3][4]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Турция“         Портал „Турция