Партия на справедливостта и развитието (Турция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Партия на справедливостта и развитието.

Партия на справедливостта и развитието
Ръководител Реджеп Тайип Ердоган
Основана 14 август 2001
Член на Европейска народна партия (наблюдател)
Идеология Консерватизъм
Ислямизъм (умерен)
Неоосманизъм
Цветове жълто, оранжево, синьо, бяло
Парламент
317 / 550
Сайт www.akparti.org.tr
Партия на справедливостта и развитието в Общомедия

Партията на справедливостта и развитието (на турски: Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP) е управляващата политическа партия в Турция към април 2007 г. Основана е на 14 август 2001 г. от бившия кмет на Истанбул Реджеп Тайип Ердоган. ПСР има в момента 258 депутати в турския парламент.

На парламентарните избори от 2002 г. ПСР взема 35% от гласовете и спечелва абсолютно парламентарно мнозинство. Изборният успех на ПСР поражда силни опасения сред светските среди на турското общество.

Правителството на Ердоган си поставя за цел членството на Турция в ЕС. Поради това са предприети много законодателни промени, в това число и отмяната на смъртното наказание и снемане на забраната за употреба на кюрдски език. ПСР успява отчасти да намали и прекомерното влияние и намеса на турските военни в политическия живот на страната.

През декември 2013 г. избухва корупционен скандал в Турция в резултат от криминално разследване на няколко ключови членове на турското правителство на министър-председателя Реджеп Ердоган. Повечето от въвлечените в скандала са членове на неговата Партия на справедливостта и развитието.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]