Пауловния

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пауловния
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Устноцветни (Lamiales)
семейство:Пауловниеви (Paulowniaceae)
род:Пауловния (Paulownia)
Научно наименование
Siebold & Zucc., 1835
Пауловния в Общомедия
[ редактиране ]

Пауловния (Paulownia) е род дървесни растения от разред Lamiales срещащи се в източна и югоизточна Азия. В Северна Америка и Европа (вкл. България) е внесен видът Paulownia tomentosa като декоративно растение.

Пауловниите са високи листопадни дървета. Произхождат от Югоизточна Азия, където днес са широко култивирани; те са местен вид, особено ценен в Япония и Корея. Ценните стопански качества на Пауловнията са многобройни – сред тях могат да се посочат: изключително бърз растеж, устойчива дървесина, едри цветове и листа, добра приспособимост към повечето типове почви. Важната роля на дървото – в обичаите, бита, естетическата култура на редица азиатски държави, е вековна традиция. Пример за неговата употреба като символ е гербът на кабинета на министър-председателя на Япония. Любопитна анатомическа особеност на ствола на растението е формирането на куха област надлъжно в центъра на сърцевината му.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Името на род Paulownia е дадено в чест на дъщерята на император Павел I – красавицата Анна Павловна (1795 – 1865), от Филип Франц фон Зиболд и Йозеф Герхард Цукарини.

Ботаническа класификация[редактиране | редактиране на кода]

Състои се от 4 вида[1][2]:

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]