Паяк кръстоносец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Паяк кръстоносец
♀ Паяк кръстоносец
Паяк кръстоносец
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Паякообразни (Arachnida)
разред:Паяци (Araneae)
семейство:Araneidae
род:Araneus
вид:Паяк кръстоносец (A. diadematus)
Научно наименование
Clerck, 1758
Паяк кръстоносец в Общомедия
[ редактиране ]

Паякът кръстоносец (Araneus diadematus) е вид членестоного от семейство Araneidae. Паякът кръстоносец обитава градини,гори и паркове,като изплита паяжинни мрежи по храсти и дървета.Той има пряко развитие.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Той е често срещан в Европа и е разпространен също в по-голямата част от Северна Америка.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Цветът на паяка кръстоносец варира от светложълт до тъмносив, но на гърба му винаги има пет или повече големи бели точки, наподобяващи кръст. Те представляват клетки, запълнени с гуанин, страничен продукт от на протеиновия метаболизъм. Коремчето е значително по-голямо от главогръда. По долната му страна има паяжинни брадавички, в които се отварят каналчета на паяжинни жлези. Отделеният от тях секрет се втвърдява и образува паяжинни нишки. С помощта на нокътчетата на задната двойка ходилни крака паякът ги съединява в обща нишка, от която изплита ловна мрежа. При попадане на насекомо в нея паякът получава сигнал по специална паяжинна нишка. Той изпълзява бързо върху мрежата, умъртвява жертвата си с отровен секрет и я оплита в паяжина. След известно време изсмуква смляната храна.

Развитието на паяка кръстоносец е пряко. Женската изплита торбовиден пашкул, в който снася 300 до 800 яйца, пази го известно време и умира.