Пеоний Мендски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пеоний Мендски
древногръцки скулптор
Роден: 5 век пр.н.е.
Починал: 5 век пр.н.е.
?
„Нике“, мрамор, височина 2,115 m, Археологически музей в Олимпия

Пеоний Мендски или Пеоний от Менде (на гръцки: Παιώνιος από την Μένδη) е древногръцки скулптор от късния 5 век пр. н. е. Роден е в Менде на Халкидика. Вероятно е учил в Северна Гърция и се смята, че е взаимствал атинските стилистични елементи в работата си, вероятно чрез взаимни връзки с ателието на Фидий в Олимпия.

Единствената творба, която със сигурност може да се припише на Пеоний е статуята на Нике (около 420 пр. н. е.), открита в Олимпия. Според надписа на постамента, тя е поръчана от жителите на Месения и Навпактос като победен дар за неназован конфликт. Като се имат предви историческите събития от периода, учените смятат, че е свързан с Пелопонеската война, вероятно общата победа на Атинско-навпактските съюзници над Спарта в битката при Сфатерия в 425 година.

Пеоний също така печели поръчката да декорира акротерия в Храма на Зевс в Олимпия, според надписа на постамента. Античната традиция също споменава работа на Пеоний в Олимпия. Павзаний му приписва фронталните (източни) постаментни скулптури на Храна на Зевс. Въпреки това, учените продължават да дебатират за благонадеждността на това твърдения.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Murray, A S (1890). A History of the Sculpture of Greece. J. Murray. p. 498.
     Портал „Македония“         Портал „Македония