Пеоний Мендски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пеоний Мендски
Παιώνιος από την Μένδη
древногръцки скулптор
Роден
Починал
предполага се V век пр.н.е.
Кариера в изкуството
Известни творбиНике от Пеоний
Пеоний Мендски в Общомедия
„Нике“, мрамор, височина 2,115 m, Археологически музей в Олимпия

Пеоний Мендски или Пеоний от Менде (на гръцки: Παιώνιος από την Μένδη) е древногръцки скулптор от късния V век пр.н.е. Роден е в Менде на Халкидика. Вероятно е учил в Северна Гърция и се смята, че е заимствал атинските стилистични елементи в работата си, вероятно чрез взаимни връзки с ателието на Фидий в Олимпия.

Единствената творба, която със сигурност може да се припише на Пеоний, е статуята на Нике (около 420 г. пр.н.е.), открита в Олимпия. Според надписа на постамента тя е поръчана от жителите на Месения и Навпактос като победен дар за неназован конфликт. Като се имат предвид историческите събития от периода, учените смятат, че е свързан с Пелопонеската война, вероятно общата победа на Атинско-навпактските съюзници над Спарта в битката при Сфатерия в 425 година.

Пеоний също така печели поръчката да декорира акротерия в Храма на Зевс в Олимпия, според надписа на постамента. Античната традиция също споменава работа на Пеоний в Олимпия. Павзаний му приписва фронталните (източни) постаментни скулптури на Храма на Зевс. Въпреки това учените продължават да дебатират за благонадеждността на това твърдение.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Murray, A S (1890). A History of the Sculpture of Greece. J. Murray. p. 498.