Първи канал (Русия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Первий канал)
Первый канал
Лого на Първи канал
Превод на иметоПърви канал
Стартиране22 март 1951 г.
(като Первая программа ЦТ СССР)
Заменя1 Канал Останкино
ПритежателРуска федерация (75%)
Национална медийна група (25%)
Картина16:9 HDTV
Езикруски
СтранаРусия
Статутнационална
СедалищеМосква, Русия
Уебсайтwww.1tv.ru
Разпространение
СателитGreen tickY
КабелGreen tickY
IPTVGreen tickY
WebGreen tickY
Първи канал в Общомедия

„Първи канал“ (на руски: Первый канал) е руска национална телевизия, обхващаща най-голяма част от зрителите на територията на Русия (98,8 % от населението[1]). Контролният пакет от акциите (51 %) на телевизията са държавна собственост. Излъчва се от Москва. Телевизията е вторият телевизионен канал по възраст в СССР и Русия след петербургския Пети канал. Щаб-квартирата на телевизията се намира в кулата Останкино в Москва на адрес ул. Академик Корольов №12.

„Първи канал“ произлиза от „Първа програма на централната телевизия на СССР“, излъчвала от 1951 г., и е най-старият масов телевизионен канал в Русия. През 1991 Централната телевизия е заменена от РГТРК „Останкино“ и е основан „Първи канал на Останкино“, съществувал до 1995 г., а през 1995 е създаден сегашният „Първи канал“ под името „Обществена руска телевизия“ (на руски: Общественное российское телевидение), съкратено ОРТ. Историческото име „Първи канал“ е възвърнато през 2002 г.


От 1 февруари 2023 г. България официално спря излъчването на Първи канал. Те обхващат всички средства за предаване и разпространение в държавите-членки на ЕС, или насочени към тях, включително кабелна и сателитна телевизия, телевизия чрез интернет протокол, платформи, уебсайтове и приложения.

Предавания[редактиране | редактиране на кода]

Основната новинарска емисия на „Първи канал“ е предаването „Време“ (на руски: Время). Излъчват се нашумели публицистични програми като „Човек и закон“ и „Чакай ме“, познавателни като „Клуб на пътешествениците“, „В света на животните“ и „Непутёвые заметки“, музикални като „Две звезди“, токшоу – „Нека говорят“ и „Малахов+“, развелкателни – „Какво? Къде? Как?“, „Поле на чудесата“ с Леонид Якубович, руската версия на „Стани богат“, „Клуб на веселите и находчивите“ (КВН), „Фабрика за звезди“, „Ледена епоха“, „Голямата надпревара“ и др.

Филми[редактиране | редактиране на кода]

„Първи канал“ участва в заснемането и разпространението на някои от най-доходоносните руски филми:

а също така на пълнометражната анимация „Княз Владимир“ (2006).

„Първи канал“ участва също така и при работата над историческо-художествения филм „Адмирал“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]