Петер Беренс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петер Беренс
Hamid Behrens
Peter Behrens by Rudolf Dührkoop - MKG.jpg
Роден
Починал
Погребан Берлин, Федерална република Германия

Учил в Дюселдорфска художествена академия[1]
Семейство
Деца 4
Петер Беренс в Общомедия
Петер Беренс (около 1913 г.)
Портрет на Петер Беренс от Макс Либерман, 1923 г.

Петер Беренс (на немски: Peter Behrens) е един от основоположниците на съвременната промишлена архитектура и дизайн и представител на Дюселдорфската художествена школа.

Петер Беренс е известен главно като архитект. Също така се изявява като художник, график и илюстратор на книги и разработчик на шрифтове,[2] което го прави един от най-известните представители на модернизма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в семейство на собственици на имение в Шлезвиг-Холщайн. През 1877 г. посещава гимназията в Алтона, която напуска през 1882 г.[3] Следва рисуване в Академиите по изкуствата в Карсруе, Дюселдорф и Мюнхен. През 1892 г започва самостоятелна работа. За кратко се включва в движението „Мюнхенски сецесион“, което скоро напуска. Работи в областта на художествените занаяти като създава работи от порцелан и стъкло. По-късно е поканен в колонията на художниците в Дармщат (на немски: Darmstädter Künstlerkolonie), където започва да работи в областта на архитектурата. Като забележително произведение от това време създава „Къщата на Беренс“, която е определена като забележителна, въпреки че е един от първите продукти на неговото самообучение.

През 1903 г. Беренс става директор на Художествената промишлена школа в Дюселдорф, като заема тази длъжност до 1907 г. От 1907 г. е художествен ръководител на фирма AEG в Берлин. Тук той се изявява като създател на промишлен дизайн и промишлена архитектура. При него по това време работят Лудвиг Мис ван дер Рое и Валтер Гропиус.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]