Пиетро III Кандиано

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пиетро III Кандиано
Pietro III Candiano
дож на Венеция
Роден
Починал
959 г.
Семейство
БащаПиетро II Кандиано
ДецаПиетро IV Кандиано
Витале Кандиано

Пиетро III Кандиано (на италиански: Pietro III Candiano) е двадесет и първи дож на Венецианската република. Управлява от 942 г. до смъртта си през 959 г.

Пиетро Кандиано е трети син на дожа Пиетро II Кандиано и внук на друг дож — Пиетро I Кандиано.

През 944 г. той налага морска блокада на Аквилея, за да подкрепи Градо. Организира и две експедиции срещу пиратските набези на неретляните, които нападат из Адриатика.[1] Подобно на много от предшествениците си преговаря с краля на Италия (по това време това е Беренгар II) за търговски привилегии за Венеция и ги получава.[2]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Пиетро III Кандиано се жени за Аркиелда или Рикиелда (Archielda/Richielda), която вероятно е дъщеря на някоя от отвлечените през 887 г. неретлянки по време на военната кампания на Пиетро I Кандиано.[3] Бракът с нея не му носи богата зестра или социално положение, но тя му ражда четири или пет деца. Най-големият му син, който носи неговото име - Пиетро IV Кандиано, е назначен за съ-дож, но си навлича неприязънта и недоволството на населението до такава степен, че се налага Пиетро Кандиано да използва целия си авторитет, за да се застъпи за него и да го спаси от смърт. Синът му отървава убийството, но е изпратен в изгнание и намира убежище при крал Беренгар II. По-късно той все пак става дож. Вторият му син Витале Кандиано също става дож през 978 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • CANDIANO, Pietro, Margherita Giuliana Bertolini - Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 17 (1974)
Пиетро Партечипацио дож на Венецианската република (942 – 959) Пиетро IV Кандиано