Питър Уот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Питър Уот
Роден 1949 г. (70 г.)
Професия полицай, писател
Националност Флаг на Австралия Австралия
Активен период 1999-
Жанр съвременен и исторически роман
Тема историко-социални процеси в Австралия

Уебсайт www.peterwatt.com

Питър Уот (на английски: Peter Watt) е австралийски писател на бестселъри в жанра съвременен и исторически роман.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Питър Уот е роден през 1949 г. в Сидни, Австралия. Израства през 50-те във ферма на заселник, сред ветераните от войната в Корея. Учи в интерната „Свети Франциск“ в Лиитън, Нов Южен Уелс, и в колежа „Шевалие“ в Боурал, Нов Южен Уелс, който завършва през 1968 г.

Макар да мечтае да пише, след завършването си иска да стане войник и през 1969 г. постъпва за три години в армията. Като войник е бил в специалните части във Виетнам. После работи на различни места като моряк на траулер за скариди, строителен работник, продавач на недвижими имоти, помощник чиновник при адвокат, и частен детектив.

Когато е на 30 г., отново има желание да пише, но в името на семейството става полицейски сержант в продължение на 10 години в Нов Южен Уелс. За този си период той казва: „Полицията се живее на ръба и преживява най-лошото, и най-доброто в човечеството.“. Бил е и 2 години съветник на Кралската жандармерия на Папуа Нова Гвинея.

Заедно с работата си завършва с бакалавърска степен от Университета на Тасмания, има следдипломна квалификация за обучение и развитие от Университета на Нова Англия, и асоциирана диплома за правосъдна администрация от университета „Чарлс Стърт“. Живял е и е работил с аборигени и островитяни. Говори, чете и пише, на виетнамски и пиджин.

Когато наближава своята 50-годишнина решава осъществи мечтата си да пише. Първият му роман „Черните гарвани“ от историческата поредица „Граница“ е публикуван през 1999 г. Той е смесица от приключенски и исторически роман екшън, екшън и романтика, и е на основата на историята на Австралия в края на 19-ти и началото на 20 век.

Характерно за произведенията на писателя е, че те представят историята и историческите събития откъм тяхното „човешко лице“, като отразяват въздействието им върху живота на предците. Неговите творби са преведени на всички основни езици по света.

Той е член на австралийския институт по мениджмънт, австралийския институт за обучение и развитие, на австралийското дружество на авторите, и е един от основателите на сдружението на режисьорите и писателите – „STARS“.

Питър Уот живее в Маклийн, окръг Кларънс, Северен Нов Южен Уелс. Обича гмуркането и риболова, военната история, добрите приятели, и огромните открити пространства на пустошта на Куинсланд.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

 • The Silent Frontier (2006)
 • Каменният дракон, The Stone Dragon (2008)
 • The Frozen Circle (2008)

Серия „Граница – Сага за фамилиите Дъфи и Макинтош“ (Frontier)[редактиране | редактиране на кода]

 1. Черните гарвани, Cry of the Curlew (1999)
 2. Сянката на орела, Shadow of the Osprey (1999)
 3. Горда птица, Flight of the Eagle (2001)
 4. Родени в бурята, To Chase the Storm (2003)
 5. To Touch the Clouds (2009)
 6. To Ride the Wind (2010)
 7. Beyond the Horizon (2012)
 8. War Clouds Gather (2013)
 9. And Fire Falls (2014)
 10. Beneath a Rising Sun (2015)
 11. While the Moon Burns (2016)

Серия „Папуа“ (Papua)[редактиране | редактиране на кода]

 1. Папуа, Papua (2002)
 2. Едем, Eden (2004)
 3. The Pacific (2011)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]