Драматично-куклен театър „Иван Радоев“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Драматично-куклен театър
„Иван Радоев“
Театри в България
Информация
Населено място Плевен
Тематика драматично-куклен
Основаване 1919 г.
Допълнителна информация
Директор Илко Иларионов
Адрес ул. „Васил Левски“ 155
Телефон +359 64 848 053
Сайт http://teatur-plevenbg.com/

Драматично-куклен театър „Иван Радоев се намира в град Плевен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен е държавен институт със смесено финансиране от Министерството на културата на Република България и Община Плевен. Като професионален театър съществува от 1919 година. Разполага със собствена трупа от 26 актьорски бройки и 4-ма режисьори.

От 1998 година към Драматичния театър „Иван Радоев“ е открит куклен отдел, който е продължител на плодотворните традиции на несъществуващия вече Плевенски държавен куклен театър.

Сградата, която обитава плевенската трупа, е построена в края на 19. век и разполага с четири сцени: голяма, камерна, сцена „Фоайе“ и Арт-клуб (кафе-театър).

В жанрово отношение театърът е широкоспектърен – поставя от класическа драма до съвременна драматургия. Годишно прави около 10 нови постановки и играе около 200 представления.

Репертоарът включва традиционни театрални заглавия, експериментални постановки, търсене на разнообразни сценични форми, обединяващи различни видове изкуства. Специално внимание се отделя на представленията за деца. Трупата гостува с успех на най-престижните сцени в столицата и страната, участва на международни и национални фестивални форуми.[източник? (Поискан преди 29 дни)]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]