Пневмоторакс

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Пневмоторакс (на гръцки: πνευμα – въздух; на гръцки: θώραξ – гръд) e медицинско състояние, при което се наблюдава наличие на въздух (или друг газ) в междуплевралното пространство. Може да представлява опасност за живота.

Рентгенова снимка на левостранен пневмоторакс

Най-често пневмоторакс може да се срещне:

В миналото пневмотораксът е бил използван за лечение на белодробни заболявания, свързани с разрушаване на белодробната тъкан и образуване на каверни, например туберкулоза.

Симптоми[редактиране | редактиране на кода]

Симптомите на пневмоторакса зависят от количеството на газа в междуплевралното пространство и от скоростта на навлизането му. В повечето случаи те включват гръдна болка и затруднено дишане, но в тежки случаи може да се стигне до припадък или дори до спиране на сърцето.

Диагноза[редактиране | редактиране на кода]

Диагнозата се поставя чрез рентгенова снимка на гръдния кош (в тежки случаи е възможно да бъде поставена чрез обикновен преглед).

Лечение[редактиране | редактиране на кода]

Малките пневмоторакси обикновено не изискват лечение (плеврите абсорбират проникналия газ). При по-големи може да е необходимо аспириране на газа чрез спринцовка, поставяне на клапанна тръбичка или в краен случай хирургическа намеса.