Пневмоторакс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Пневмоторакс (на гръцки: πνευμα — въздух; на гръцки: θώραξ — гръд) e медицинско състояние, при което се наблюдава наличие на въздух (или друг газ) в междуплевралното пространство. Може да представлява опасност за живота.

Рентгенова снимка на десностранен пневмоторакс

Най-често пневмоторакс може да се срещне:

  • при хора с хронични белодробни заболявания
  • при прободна или разкъсна рана в областта на гръдния кош
  • след увреждане, предизвикано от експлозия
  • като усложнение на някои видове медицинско лечение

В миналото пневмотораксът е бил използван за лечение на белодробни заболявания, свързани с разрушаване на белодробната тъкан и образуване на каверни, например туберкулоза.

Симптомите на пневмоторакса зависят от количеството на газа в междуплевралното пространство и от скоростта на навлизането му. В повечето случаи те включват гръдна болка и затруднено дишане, но в тежки случаи може да се стигне до припадък, или дори до спиране на сърцето. Диагнозата се поставя чрез рентгенова снимка на гръдния кош (в тежки случаи е възможно да бъде поставена чрез обикновен преглед).

Малките пневмоторакси обикновено не изискват лечение (плеврите абсорбират проникналия газ). При по-големи може да е необходимо аспириране на газа чрез спринцовка, поставяне на клапанна тръбичка, или в краен случай хирургическа намеса.