Рана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Леки, повърхностни рани от куршум

Раната (латински vulnus) е вредно въздействие на кожата причинено от разкъсване, разрязване, пробождане или въздействие с предмет или сила при което се нарушава външната цялост на кожата.

Раната [1] може да е животозастрашаващо състояние при дълбоки рани, продължително кървящи рани и такива, които за замърсени с патогенни микроорганизми. Попадайки в кръвоносната система, бактериите могат да причинят сепсис.

Най-често използваната класификация на раните се базира на морфологичните им белези. Те се определят от формата на нараняващия предмет и механичната сила.

 • Порезна рана (vulnus scisum) - получава се при нараняване на тъканите с остри предмети като коса, скалпел, нож, бръснач, стъкло и др. Характеризира се с линеен отвор, гладки раневи ръбове и стени. Обикновено се придружава и с обилно кръвотечение.
 • Посечна рана (vulnus caesum) - причинява се от нараняване с масивни режещи предмети като брадва, сабя, длето и др. Такива рани зеят широко, а кръвотечението е слабо. Болката при тях е много силна. Обикновено имат равни краища и нееднаква дълбочина. Често се придружават и от размачкване на тъканите и засягане на кост.
 • Контузна (vulnus contusum) - предизвиква се от тъпи предмети като тояга, камък, колело на превозно средство или при падане върху твърд и неравен терен. Раневите ръбове са неравни, подпухнали и често обърнати навън поради настъпилото инфилтриране с кръв на околните тъкани. Болката и чувствителността на кожата обикновено липсват поради размачкването на подлежащите тъкани. Кръвотечението е слабо, налице е кръвонасядане на околните тъкани, в зависимост от силата на удара са възможни и дълбоки кръвонасядания или хематоми.+
Разкъсна рана на крак
 • Разкъсна рана (vulnus laceratum) - може да бъде в резултат от нокти на животни, островърхи клончета на дървета, вследствие на механично разтягане и разкъсване на кожата и подлежащите тъкани. По-лесно се разкъсват слабоеластичните тъкани като мускулите и по-трудно кожата. Стените и дъното на раната не са равни. Зеенето е силно изразено, а кръвотечение почти липсва. Раневата болка може да бъде различна по степен и продължителност.
 • Прободна рана (vulnus punctum) - получава се при наранявате с остър предмет с кръгло или заоблено напречно сечение като гвоздей, игла, тел. Характеризира се с малък отвор и дълъг ранев канал.
Ухапна рана
 • Ухапна рана (vulnus morsum) - причинява се от зъбите като характера на нараняването на тъканите зависи от формата им, дълбочината на проникването и последващото движение на челюстите при захапване. В резултат на това се получава рана с различна степен на загуба на тъкан. Раневите ръбове са неравни, подлежащите тъкани са размачкани, възможни са и счупвания на кости. Кръвотечението е слабо.
  • vulnus morsum e animalibus - рани при ухапване от животни
  • vulnus morsum e serpentibus - рани при ухапване от змии и други влечуги
  • vulnus morsum e insectibus - рани при ухапване от насекоми
 • Отровна рана (vulnus venenatum) - причинява се от отровни змии, паяци, скорпиони, жилещи и кръвосмучещи насекоми. Характеризират се с рязко изразена болкова реакция без зеене и кръвотечение.
Рани от бял фосфор
 • Огнестрелна рана (vulnus sclopetarium) - предизвиква се от куршуми, парчета от мини, гранати, снаряди, а също и от разпръснати камъни и предмети в следствие на експлозия. Степента на нарушението зависи от кинетичната енергия, формата, посоката и ъгъла на проникващия в организма предмет. Различават се три зони на раната:
  • Зона на разрушаване - това е най-вътрешната зона и съвпада с раневия канал.
  • Зона на умъртвявяне - това е непосредствено областта да раневия канал. Тук тъканите са обхванати от некроза.
  • Зона на молекулно сътресение - Най-периферната зона и се причинява от силното разтърсване на тъканите от ударната вълна. Резистентността към инфекции и регентеративната способност са силно намалени.
 • Размачкване (vulnus conquassatum) - възниква под действието на силно налягане от тъпи предмети с голяма маса Характеризира се с: Неравни, подпухнали, синьо-червено оцветени ръбове; Размачкани и пропити с кръв тъкани; Наличие на раздробени кости; Обширен дефект на кожата; Кожата е нечуствителна; Обикновено липсва кръвотечение.
 • Комбинирана рана - това е обикновено проява на съчетание на признаците на два или повече типа рани посочени по-горе, например прободно-разкъсна, разкъсано-контузна рана и т.н.

Усложнения[редактиране | редактиране на кода]

Замъсяването на раната с патогенни микроорганизми може да прерастне в животозастрашаващо състояние. Това е особено често срещано явление при пътните злополуки, при които в раната попадат части от почвата, замърсени предмети от околната среда. От тяхната повърхност в организма може да попадне анаеробния бактерий Clostridium tetani. Ако пострадалият е пропуснал задължителната имунизация против този микроорганизъм за период по-дълъг от 5 години или умишлено не се е подложил на такава, той може да развие животозастрашаващото инфекциозно заболяване тетанус. За да не се стигне до това състояние, пострадалият трябва да получи в най-кратък срок противотетаничен серум, а раната му да бъде почистена със стерилни материали и обработена с антибиотик. Наранявания, които са получени в резултат на ухапване от бездомни кучета или други диви животни крие риск от развитие на бяс, при попадане на част от слюнката им в организма. Вирусът на бяса Rhabdovirus лесно прониква в организма и по нервите достига до централната нервна система. Лечението включва поставяне на противобясна ваксина, но не по-късно от 4-5 дни след ухапването.

Признаци за инфектиране на раната[редактиране | редактиране на кода]

Делят се на местни и общи. Местните признаци се наблюдават в областта на раната и включват: зачервяване, подуване, затопляне, болка, неприятен мирис, изтичане на течност или гной. Общите са характерни прояви за цялото тяло: отпадналост, висока температура, левкоцитоза.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Статия за лечение на рани. // Посетен на 2014-04-11.