Направо към съдържанието

Подолските курсанти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Подолските курсанти
Подольские курсанты
Премиера2020 г.
Времетраене130 минути
Езикнемски език
руски език
Външни препратки
IMDb
Игор Уголников, актьорът Артьом Губин (кадет Лавров) и Владимир Зайцев на премиерата на „Подолски кадети“ в Екатеринбург, 7 май 2021 г.

„Подолските курсанти“ (на руски: Подольские курсанты) е руски военно-исторически игрален филм за подвига на подолските кадети по време на защитата на Москва през есента на 1941 г., издаден през 2020 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Октомври 1941 г., Московска област. Около три и половина хиляди кадети от Подолско пехотно-артилерийско кадрово училище получават заповед да заемат отбрана на линията Илински и заедно с редовни части на 43-та армия да задържат настъплението на фашистките нашественици до пристигането на подкрепления. Умирайки, вчерашните момчета държат линията срещу значително превъзхождащите германски сили и за дванадесет дни се превръщат в пречка по пътя на врага към Москва.

Създаване[редактиране | редактиране на кода]

Инициатори на проекта са Вячеслав Фетисов и Игор Уголников. При написването на сценария са използвани свидетелства на участници в събитията и разсекретени документи от Централния архив на Министерството на отбраната на Руската федерация. [1].

Алексей Бардуков каза, че е успял да дочете сценария едва на третия път, защото сълзите са замъглили очите му от мащаба на автентичността и връзката с историята. Сергей Безруков пожелава да влезе в проекта, впечатлен от разказите на Уголников; Преди снимките той прочита мемоарите на Иван Старчак „От небето до битката“. [1].

Снимките се провеждат в специално построения филмов комплекс „Военфилм“ в Медин, където е построено село, изкопани са окопи, река е построена и напълнена с вода и част от Варшавската магистрала е засипана. [2] . Историческите консултанти се опитват да постигнат максимална достоверност на показаното, дори да пресъздадат номерата на танковете и самолетите; по-специално, героят на Безруков е въоръжен с картечен пистолет „Томпсън“, тъй като такова оръжие е намерено по време на разкопките на линията Илински. Самата бойна сцена е заснета по схема, начертана от немците, в която подробно е посочено къде се намира всеки танк и как е изваден от строя. [1].

Бюджетът на филма е 450 милиона рубли, от които 60 милиона са предоставени от Министерството на културата, останалите средства са разпределени от инвеститори, разпространители и филмовото студио [3].

Премиерата на филма в Русия е насрочена за 4 май 2020 г., но е отложена поради пандемията от коронавирус. [4] . По същото време правата за наемане на лентата са продадени и на САЩ, Великобритания, Япония, Южна Корея и скандинавските страни. [5] . Филмът излиза по руските кина на 4 ноември 2020 г. [6] . Премиерата на филма по Канал 1 е на 9 май 2021 г. Две години по-късно, на 9 май 2023 г. филмът е излъчен по телевизионния канал STS.

Източници[редактиране | редактиране на кода]