Покомоке (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Покомоке
Pocomokemap.png
Басейна на река Покомоке.
Общи сведения
Местоположение САЩ, Делауеър, Мериленд, Вирджиния
Дължина 106 km
Начало
Място Грейт Сайпрес Суомп, Делауеър
Устие
Място Покомок Саунд, залив Чесапийк
Покомоке в Общомедия

Покомоке е река в щата Мериленд, САЩ.

Простира се на около 66 мили (106км) от южен Делауеър до югоизточната част на Мериленд в САЩ. Устието на реката е по същество ръкав на залива Чесапийк, докато горната част на реката тече през поредица от относително недостъпни блата под името Грейт Сайпрес Суомп. Тя е най-източната река, която се влива в Чесапийкския залив. Покомоке традиционно се превежда като „тъмна (черна) вода“ от местните жители, което идва от алгонкинските езици и произлиза от думата за „разсичащ (или пробиващ) земята“ и най-вероятно се отнася до земеделските практики на местните хора от племето покомоке.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Реката се образува от няколко ръкава в южната част на окръг Съсекс, Делауеър. От там тя тече на юг в Мериленд като образува границата между окръзите Уикомико и Уорчестър и преминава през блата, които са наречени по името на реката. При Портърс Кросинг тя завива на югозапад като се разширява бавно и образува меандри, и преминава покрай града Сноу Хил, а след това през Покомоке Ривър Форест и накрая през Покомоке Ривър Стейт Парк. Преминавайки покрай Покомок Сити, тя се влива в Покомок Саунд на залива Чесапийк, на границата между Мериленд и Вирджиния.

В нея се влива Насауанго Крийк от северозапад, на около 1 миля (1.6 км) югозападно от Сноу Хил и Дивидинг Крийк от север на около 1 миля североизточно от град Покомок Сити.

Покомоке е известна като „живописната“ река на щата Мериленд.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1635 година устието на реката е сцена на първата записана битка в Северна Америка между британците. Спорът е между компанията Вирджиния и Лорд Балтимор, управител на колонията Мериленд, за правото на владение на остров Кент, намиращ се в устието на река Честър. Спорът е окончателно решен с победа на колонистите от Мериленд.

През колониалната епоха различни поселения са изградени покрай реката, някои от които стават градчета, а други са изоставени с намаляване на водния транспорт.

През 1785 г., след години на спорове по отношение на риболова в Покомок Саунд и Покомоке Ривър, Мериленд и Вирджиния сключват споразумение, с което се регулира риболова в района, и са определени общи и безплатни водни пътища, и водените наказателни дела един срещу друг между гражданите трябва да бъдат прекратени.

През 1913 г., за да се гарантира по-добра навигация, устието на реката преминава под управлението на Американския армейски корпус на инженерите.

През 1990те наличието на патогенни микроорганизми в долното течение на реката, може би Pfiesteria piscicida, води до масово измиране на рибата и заболяване на рибарите по реката. Болестта води до проблеми с дишането и загуба на паметта. В резултат на това долното течение на река Покомоке и Покомок Саунд са затворени за риболов, каране на лодки и плуване. Предполага се, че тези микроорганизми са появяват в реката и залива, заради повишените концентрации на органични отпадъци.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Pocomoke River“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.