Полски хвощ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Полски хвощ
Equisetum telmateia stem.jpg
Equisetum arvense nf.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Pteridophyta Папратовидни
клас: Equisetopsida Хвощовидни
разред: Equisetales
семейство: Equisetaceae
род: Equisetum Хвощ
вид: E. arvense Полски хвощ
Научно наименование
Уикивидове Equisetum arvense
Linnaeus, 1753 г.
Полски хвощ в Общомедия

Полският хвощ (Equisetum arvense) е вид храстовидни многогодишни растения от групата на хвощовете. Те имат два вида стъбла – стерилни и спороносни, като стерилните израстват след увяхването на спороносните. Стерилните стъбла израстват два пъти по-дълги от спороносните, като се състоят от до 20 сегмента с дължина 2 – 3 cm. Общата им дължина може да достигне 60 cm. Полският хвощ може да бъде неприятен плевел, защото след отскубването му израства отново от намиращите се дълбоко под земята ризоми.

Eстествената среда[редактиране | редактиране на кода]

Полският хвощ обикновено се среща в северното полукълбо. Pасте в умерени, тропически и суб-арктическите региони на Евразия от Исландия, Великобритания и Португалия до Корея и Япония, на цялата територия на Северна Америка и на територията на бившия Съветски съюз. Полският хвощ е широко разпространен в цяла България по влажни места, ниви и ливади, по насипи край реките, по-рядко в гори до към 1600 м. н.в.

Лечебно действие и приложение[редактиране | редактиране на кода]

В българската народна медицина хвощът се употребява при пясък и камъни в бъбреците и жлъчката, кръвохрачене, белодробна туберкулоза, водянка, подагра, ревматизъм, атеросклероза, напикаване, стомашни болки, уриниране на кръв, кръвоизливи в белите дробове.[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Полски хвощ (Equisetum arvense L.). // бгфармаси-бг.нет. Посетен на 15-ян-2011. (на български)