Пол Грийнгард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пол Грийнгард
Paul Greengard
американски биохимик и невробиолог
Роден
Починал
13 април 2019 г. (93 г.)

Учил вУниверситет „Джонс Хопкинс“
Научна дейност
Областневронаука
Работил вРокфелеров университет
Награди
Пол Грийнгард в Общомедия

Пол Грийнгард (на английски: Paul Greengard) е американски биохимик, фармаколог и невробиолог.[1]

През 2000 г. получава заедно с шведския учен Арвид Карлсон и американеца Ерик Кандел Нобеловата награда за физиология или медицина за своите открития, свързани с пренасянето на сигнали в нервната система.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пол Грийнгард е роден на 11 декември 1925 г. в Ню Йорк. Защитава през 1953 г. докторска степен в Балтимор в Университета Джонс Хопкинс, специалност биофизика, работи в Англия (Лондон и Кеймбридж) в областта на биохимията и през 1959 г. отива в изследователските лаборатории на Новартис. През 1968 г. става професор по фармакология и психиатрия в Йейлски университет в Ню Хейвън. През 1983 г. получава професура в Рокфелеровия университет в Ню Йорк, където едновременно с това поема лабораториите по молекулярна биология и клетъчна невронаука.

Той изследва предимно пренасянето на сигнали между невроните на мозъка, за да изследва конкретното действие на определени вещества. При това той изяснява основно преди всичко пренасянето на сигнали в така наречените бавни синапси, за основни функции на централната нервна система като настроения и будност. Той открива, че допаминът задейства една каскада от реакции във вътрешността на нервната клетка, които, наред с модифицирането на различни собствени протеини на клетката, водят до отваряне на йонните канали. При навлизането на йони през тези канали се обръща електрическия заряд на клетката и се задейства потенциал на възбуждането (действието).

Тези познания за пренасянето на сигнали и въздействието на определени химични вещества са от значение най-вече за използването на лекарствени средства. Преди всичко това е важно за начина на действие на психолекарствени средства срещу шизофрения, които могат да се разберат и изследват по-добре.

Женен е за скулпторката Урсула фон Райдингсвард, което му е втори брак. Той има двама сина от първия си брак, които са математици.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Profile of Paul Greengard, nobelprize.org; Посетен на 28 декември 2013.
  2. Clem Richardson. A Nobel Patriarch 2000 Winner Head Of Talented Family // Daily News NYDailyNews.com, 3 февруари 2003. Посетен на 31 май 2011.