Понтормо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Понтормо
италиански художник
италиански художник
Роден
Понтормо, Италия
Починал
Флоренция, Италия
Понтормо в Общомедия

Джакопо Каручи, по-известен като Джакопо Понтормо или само Понтормо е италиански живописец, представител на флорентинската школа, един от основоположниците на маниеризма. Ученик е на Пиеро ди Козимо и Андреа дел Сарто. Живее и работи във Флоренция.

Биография и творби[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Понтормо (Тоскана) в семейството на живописеца Б.Каручи.

„Снемането от кръста“

Значителни негови творби са: „Христос в Емаус“, 1525, Галерия Уфици, Флоренция; „Мадона със Свети Йосиф и Йоан Кръстител“, Ермитаж, Санкт-Петербург; „Срещата на Мария и Елисавета“, църква Сан-Микеле, Карминиато, 1528 – 1530.

За една от най-добрите му творби се счита „Снемането от кръста“ (1528, Флоренция, църквата Санта-Феличита). В картината липсват ясни пространствени отношения, фигурите са приближени към предния план. Липсата на твърда опора на композицията създава впечатление за неустойчивост[1].

„Снемане от кръста“[редактиране | редактиране на кода]

Една от най-добрите картини на автора е „Снемане от кръста“ (1528, Флоренция, църква Санта-Феличита). В картината отсъства яснота на пространствените отношения, фигурите са приближени към предния план. Отсъствието на твърда опора на композицията създава впечатление за неустойчивост, подчертава драматизма и напрегнатостта на едно от първите произведения на зараждащия се маниеризъм.[2]

Творби[редактиране | редактиране на кода]

Среща на Мария и Елизавета. 1529. Църква Сан-Микеле, Карминяно

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Krystof, Doris. Joseph Carrucci, known as Pontormo 1494 – 1557. Köln: Konemann, 1988. ISBN 3-8290-0254-8
  2. С. Дзуффи. Большой атлас живописи. – М.: Олма-Пресс, 2002. – С. 116, 117. – 431 с. – ISBN 5-224-03922-3.