Портал:Бразилия/Избрана статия/4

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Битката при Аваи“ от Педро Америко.
Credit: Vearthy
Войната на Тройния съюз е военен конфликт в Южна Америка, състоял се в периода 18641870 г., между Парагвай и Тройния съюз на Аржентина, Бразилия и Уругвай. Войната нанася повече човешки загуби, отколкото всяка друга война в съвременната военна история на Южна Америка, като най-засегнат е Парагвай, където е причинена смъртта на по-голямата част от мъжкото население.

Конфликтът е известен в Аржентина и Уругвай под името Война на Тройния съюз (на испански: Guerra de la Triple Alianza). В Бразилия, тя е наричана Парагвайската война (на португалски: Guerra do Paraguai), докато в самия Парагвай е известна като Великата война (на испански: Guerra Grande) или Войната срещу Тройния съюз (на испански: Guerra contra la Triple Alianza).

Има няколко теории относно причините за войната. В традиционните възгледи, най-подчертавана е агресивната политика на парагвайския президент Франсиско Солано Лопес по отношение на басейна на Ла Плата. От друга страна, общоприетото мнение в Парагвай и аржентинският ревизионизъм от 60-те години на 20 век, предоставят водеща роля на интересите на Британската империя. Войната започва в края на 1864 г. с въоръжени сблъсъци между Бразилия и Парагвай — едва от 1865 г., с влизането в конфликта и на другите страни, може да се отнесе правилно като „Война на Тройния съюз“.