Портал:Нацистка Германия/Избрана/Архив

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Пантера (на немски: Panther), известен още като Panzerkampfwagen V е един от емблематичните немски танкове, използван от Вермахта през Втората световна война.

Работата по създаването на танка започнала още през 1938 г., като първите работни проекти получили обозначението VK 20.01 (VK - Vollketten полугъсеничен). През май 1940 г. обаче работата по модернизация на Panzerkampfwagen IV е изоставена и в Krupp започват създаването на принципно ново танково шаси с маса около 20 т., като за партньор е привлечена компанията Daimler-Benz. В края на 1941 г. шасито като цяло е готово, но именно тогава става ясно, че Вермахтът се нуждае от танк, превъзхождащ по тактико-техническите си характериститки руските Т-34 и КВ (танк).


Ра̀йнхард Трѝстан О̀йген Ха̀йдрих (на немски: Reinhard Tristan Eugen Heydrich) е германски държавен и политически деец, началник на Главно управление за имперска сигурност (РСХА), заместник на имперския протектор на Бохемия и Моравия, Обергрупенфюрер от СС и генерал от полицията. № в НСДАП - 544916, № в СС - 10120.

Хайдрих е един от инициаторите на „окончателното решаване на еврейския въпрос“, координатор на дейностите по борба с вътрешните врагове на Третия райх. През 1940-те години Хитлер го смята за свой възможен приемник, но Хайдрих загива при атентат през 1942 г. Смъртта му предизвиква така наречения „Акт на отмъщение“ ("Racheakt") на националсоциалистите, известен като „Унищожаването на Лидице“.