Портал беседа:Македония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

архивирани са само приключилите беседи

Въпрос относно името Егейска Македония[редактиране на кода]

Дали някой знае откога започва употребата на наименованието Егейска Македония, в частност от български автори? Apcbg 15:23, 4 октомври 2008 (UTC)

Предложение за нова секция в портала[редактиране на кода]

В последните вече 2-3 години в българските медии много се говори за българските военни гробища на територията на Вардарска Македония, които са частично или цялостно унищожени, или са оставени ерозията да изтрие историята им. Следователно и обществеността започна да се интересува, пък към днешна дата може би е най-обсъжданата тема след пореднито простотии на Битолския владика. Дали не би било редно да започнем нов раздел, в който да събираме информация за военните ни паметници, като например реставрираното гробище в Новосел, Фердинандовата чешма, паметника на Константин Каварналиев или наскоро открития паметник на генерал Климент Джеров? Подпоручикъ 05:29, 14 март 2009 (UTC)

Коментари[редактиране на кода]

Како прво средите го тој дел со македонци и напишете го воведот за македонците како етничка група. Исто така да си ја средите секцијата за Срби зошто не е за срби туку за Србомани и на крај кај е неутралноста тука? Само бугарска гледна точка има, а пиштите ко свраки на македонската Википедија. Или средите го или вашите коментари на македонската Википедија ќе се земаат со резерва.--MacedonianBoy 18:41, 10 май 2009 (UTC)

Приемат ни резервирано биолозите, икономистите и лингвистите, които разбират историята „..преди всичко като културна борба между народите“. Сърбоманите са приемани като сърби, а гъркоманите като гърци и затуй така. Проблемът, че вие не „пиштите ко свраки“ е, че нямате аргументи, с които да водите исторически дебати. Сега дори ще ми се сърдят, че изобщо ти отговарям на неадекватните критики, но всичките статии в БГ У за Македония стоят така или иначе на исторически факти, списвани са лично от редакторите, не са копирани, няма спорни статии и фалшификации. Подпоручикъ 19:12, 10 май 2009 (UTC)
Па не сум јас политичар да водам дебати :) А порталот да си го средите, зошто има националности а не кованици кои си ги ставате. И ова не е муабет за историја освести се веќе.--MacedonianBoy 19:20, 10 май 2009 (UTC)
Българите са основното население на област Македония на север от линията Хрупища-Бер-Солун-Драма в ново време. Днес те са почти 100% от населението на Пиринска Македония. Във Вардарска и Егейска Македония вследствие на македонизаторския и елинизационния натиск те са малцинство. В първите години на 21 век около 20 000 души от Република Македония са получили българско гражданство на базата на декларация за българско съзнание. Pure POV, irredentism and nationalism. You still live in 19-th century, poor you. Please change this part and the part for the Macedonians. I cannot understand how this things occure in modern times and especially in country that claims is in the EU.--MacedonianBoy 19:28, 10 май 2009 (UTC)
Под ново време се разбира 18-19 и началото на 20 век. Както виждаш за съвремието не се конкретизира за Вардарска и Егейска, пък и македонизмът като процес се потвърждава от редица международни изследвания. Не виждам какъв ПОВ търсиш. Става въпрос само и единствено за история, защото България отдавна призна Република Македония и ние с това проблем нямаме, всъщност наистина няма смисъл да се форумизира Уикипедия, поне не и българската. Мисля бях ясен, ако имаш нещо да развиваш - Уикипедия е отворена за редактиране. Подпоручикъ 20:15, 10 май 2009 (UTC)

Англоезичната Уикипедия[редактиране на кода]

Колеги, там от вчера се появи някакъв вандал Micoapostolov и понеже повечето участниците почиват стана мазало! Ако имате възможност да подкрепите колегите Laveol и Apcbg погледнете, моля ви, статиите за Илинденско-Преображенското въстание, Гоце Делчев, ВМРО и т.н. С поздрав! Jingiby 09:30, 3 август 2010 (UTC)

Скопие[редактиране на кода]

В немското уики се подготвя Скопие за избрана.--Vammpi (беседа) 14:31, 6 април 2012 (UTC)

Солун[редактиране на кода]

Мисля, че тук е най-подходящото място да обърна внимание на тези редакции на статията Солун. Източниците са блогове, което не е точно оптимално. --Лорд Бъмбъри (беседа) 11:53, 20 май 2012 (UTC)

Границите на Македонија не се точни. Исто така и процентите не се точни, дури и по оваа ваша мапа, а по точната мапа уште повеќе се неточни[редактиране на кода]

1. Границата на географска Македонија зафаќа и дел од Косово, тоа парчето што вештачки штрчи на југозапад од Косово. Таму живеат Горанците, Македонци со муслиманска вероисповед и многу уибав Македонски јазик. Исто така, делот од третиот крак, не е Македонија, туку Света Гора.

2. Процентот од 51% е пуста грчка пропаганда, како Македонија да е АД, па тие за да имаат доминантен глас. Измерете и на оваа ваша мапа (има апликации за тоа) колкав дел е портокалов е а во границите на Грција, а колкав портокалов дел не е и ќе видите дека Грција има некаде околу 47%. Македонија не е 33%, туку 38%, а Бугарија е околу 10%. Србија и Албанија се по 2% и Косово е 1%.

3. Македонија, како географска и економска средина секогаш била со Корча (така да не знам зошто Корча е извадена од МК како област?), а исто многу често бил и Ќустендил со долината на Струма. Така процентите на Албанија и Бугарија растат, а на Македонија и Грција паѓаат, но тоа е факт, ако сакаме да зборуваме за географската (и економска) област Македонија.

4. Факт е дека, иако Република Македонија нема 51% (како Грчката смешна пропаганда :) ), сепак ЦЕЛА Република Македонија е во областа Македонија и многу нормално е дека тоа е нејзиното легитимно име.

Дали ќе ги исправите грешките или ќе ги учите Бугарските деца кои читаат Википедија на грчка пропаганда - оставам на вас....

Нов вид[редактиране на кода]

Здравейте колеги, Портал:Македония е от днес с нов облик и с някой малки добавки. За да се завърши порталът, ще помоля колегите да добавят код 102 към именното пространство, за да се преименуват Уикипедия:Македония на Проект:Македония и останалите уикипроекти. Също трябва Уикипедия:Портали да се преименува на Портал:Добре дошъл или Портал:Обзор или други сродни варианти. -- DenisWasRight (беседа) 08:42, 23 октомври 2015 (UTC)

А защо е този нов вид и с какво прави портала по-добър? Някакви ярки цветове които затормозяват четенето и шарени визуални елементи, които разтягат информацията на много по-голямо пространство и карат страницата да се товари по-бавно на браузърите. Ако това ти е била целта изпълнил си я идеално. --Сале (беседа) 16:19, 23 октомври 2015 (UTC)
Прието е подобни промени да се правят след съгласуване с общността, за да не се окаже, че са труд хвърлен на вятъра. Трудно ми е да възприема промяната като подбрение. --Стан (беседа) 16:44, 23 октомври 2015 (UTC)
И аз се питах, още колко трябва да чакам за тези коментари. Това е че не го прави по добър, но беше крайно време да премине стария навигационен шаблон в историята. За цветовете виж и в другите уикипедии, там е по шарено. Така и у нас, например Портал:България, Портал:ВСВ, където има и заден фон, и др. Не виждам нищо затормозяващо в това. Цветовете са според флага, жълт и червен за рамката, на Реп. Македония. Ярките цветове идват от лошата видео карта, при мен цветовете са си добре и няма разтягане на информацията. С голяма плазма съм при 75% в опера. На лаптопа също седи нормално. Изпрати ми снимки и ще се опитам да помогна. За обсъждане, не мога да тръгна всяка втора редакция да я обсъждам. Тогава се губи смисъла на „свободна енциклопедия“. -- DenisWasRight (беседа) 16:56, 23 октомври 2015 (UTC)
Колегиалността наистина изисква подобни промени да се обсъждат предварително. — Luchesar • Б/П 22:31, 23 октомври 2015 (UTC)
За модела ми помогна Termininja. Ако той беше сметнал, че цветовете са ярки и се получава разтягане на не знам вече какво, въобще нямаше да пипа по Commons.css и по шаблона. Не съм пипал нищо по текста, даже съм добавил две нови секции. Изпрати ми нещо снимано и ще видя за какво говориш. Пък тогава може да върнеш и стария модел. За новите портали, ще използвам този модел. Там смятам няма да трябва обсъждане за създаване на нов портал! -- DenisWasRight (беседа) 08:11, 24 октомври 2015 (UTC)
Ясно е, че сте го обсъждали с Termininja, но двама души не правят консенсус. Това, че вие двамата си падате по шарении, които с нищо не подобряват четивността и информативността на статиите също не е достатъчен повод да го налагате на всички останали. Къде в другите Уикипедии има подобни текстове на преливащ цветен фон и „карета“ с дебела закръглена рамка? Хайде да вземем примерно Портал:България какъвто има на няколко езика и да ги сравним с това което сте сътворили с Портал:Македония. --Сале (беседа) 09:19, 24 октомври 2015 (UTC)
Първо ми кажи на колко % ти е zoom в браузера? На 100% и при мен рамката е доста дебела. Казах ти че съм на 75%, но това може да се оправи. Друго кой цвят смяташ да сложих. В Портал:България цветът е зелен и червен за рамката според знамето на РБ. Така е и в портала за Македония. Ако цветовете са ти много светли си настрой монитора. Ако не кажи ще ги направя стандартни, тоест бели. При текста се получава разтегателна лента, но това също може да се фиксне. Поздрави! -- DenisWasRight (беседа) 09:26, 24 октомври 2015 (UTC)
Не става въпрос за моя браузър а за това, че правите промени, които се отразяват на всички потребители без предварително да ги обсъдите да потърсите консенсус! Също така явно не схващате и двамата, че различните хора имат различно зрение и ако ти четеш без проблеми на 75% някой друг може да не може да чете на по-малко от 120%. И понеже точно ти редовно даваш за пример другите уикипедии посочи ми в коя от тях се използват: дебели рамки; закръглени ъгли; текст на фон с градиент. --Сале (беседа) 09:32, 24 октомври 2015 (UTC)
Между другото в моя браузър дебелината на рамката не се променя изобщо при мащабиране и колкото повече намалявам шрифта толкова по-грозно изглежда. --Сале (беседа) 09:34, 24 октомври 2015 (UTC)
Сега как е? Точно този модел идва от френската уики, но не е използван за Портал:Македония. Промените са направени при 100% зоом (стандартен зоом на всички браузери). За по-нагоре не се бъркам. Рамката не е била дебела, а погрешно съм я одебелил с 2px. Закръглени ъгли има например в шаблона за държавите. Там не ти пречи, но тук изведнъж не е удобно. Това не са неща, които не могат да се оправят. -- DenisWasRight (беседа) 09:49, 24 октомври 2015 (UTC)
Желанието да се правят нови неща е похвално и трябва да бъде насърчавано. И все пак, моята субективна оценка съвпада с тази на Сале. А понеже проблемът за мен е в принципната визия, промени в отделните елементи не могат да променят цялостното впечатление. В сегашния си вид порталът ми напомня за сайтовете от зората на уеб в средата на 90-те години. Мисля, че предишният минималистичен и строг дизайн беше по-близък до съвременните стандарти. Но „на вкус и цвет товарищей нет“, както казват братята руснаци, така че сигурно ще има колкото хора, толкова и мнения. — Luchesar • Б/П 12:20, 24 октомври 2015 (UTC)
Не съм съгласен с оценката, но няма да навлизам повече в тази тема. Щом не сте съгласни и ви пречат новостите на 21 век, нека се върне стария му вид. За мен силно е ясно какви са разделенията в енциклопедията. -- DenisWasRight (беседа) 13:35, 24 октомври 2015 (UTC)

Върнах старата версия, заради протестите - опитах се да поправя, с каквото не съм съгласна, но е твърде сложно, а сегашният се поддържа лесно. Така или иначе засега го поддържам основно аз.:-)--Алиса Селезньова (беседа) 12:16, 31 октомври 2015 (UTC)

Надяваме се за бъдещи портали да не връщаш мои редакции ако не знаеш как да редактираш шаблони... -- DenisWasRight (беседа) 13:58, 31 октомври 2015 (UTC)

Спите![редактиране на кода]

Обръщате ли внимание как в англоезичната уикипедия в разделите за история се шири сръбския шовинизъм. Обърнете внимание на историята на градовете в Македония. На други места подмяната на българско със "славянско" и подобни помиярщини!--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 151.237.139.135 (беседа) 22:55, 19 септември 2016

Гора[редактиране на кода]

Някой знае ли, дали някаква част от областта Гора в Косово и Албания е част от географска Македония. Jingiby (беседа)