Портрет на Жоашен Мюра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Портрет на Жоашен Мюра
ХудожникФрансоа Жерар
Година1808 г.
Техникамаслени бои върху платно
Размери210 × 135 cm
ИзложенаМузей Каподимонте, Неапол, Италия

„Портрет на Жоашен Мюра“ (на италиански: „Ritratto di Gioacchino Murat“) е картина на френския художник Франсоа Жерар от 1808 г. Картината (210 х 135 см) е изложена в Зала 54 на Национален музей „Каподимонте“ в Неапол. Използваната техника е маслени бои върху платно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Незабавно след възкачването на трона на Неапол Жоашен Мюра поръчва на френския художник Франсоа Жерар направата на огромен портрет, който да краси Кралския дворец в Портичи. След обединението на Италия на 17 март 1861 г. портретъта на Жоашен Мюра е преместен от Портичи в Дворец „Каподимонте“, а в наши дни е изложена в Кралския апартамент на Музей „Каподимонте“, Неапол. Платното в Неапол е копие на картината поръчана за Галерия „Диана“ в Тюйлери и след това преместена в двореца Версай.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Както в портрета на Император Наполеон I, нарисуван от Франсоа Жерар, така и тук суверенът е изобразен почти като Давид на Микеланджело – с физическа сила, решителен и твърд. Жоашен Мюра, френски маршал и крал на Неапол в периода 18081815 г., е изобразен облечен в дрехите на велик адмирал на Франция, представени от художника абсолютно реалнистично до най-малките подробости. Във фонов режим се забелязват архитектурни елементи, бегло загатнати, за да не се отклонява вниманието от централната фигура.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ritratto di Gioacchino Murat в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​