Портрет на Карлос III де Бурбон в ловни дрехи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Портрет на Карлос III де Бурбон в ловни дрехи
ХудожникАнтонио Себастиани
Годинапърва половина на XVIII век
Техникамаслени бои върху платно
Размери230 × 157 cm
ИзложенаМузей Каподимонте, Неапол, Италия

„Портрет на Карлос III де Бурбон в ловни дрехи“ (на италиански: „Ritratto di Carlo III di Borbone in abiti da cacciatore“) е картина на италианския художник Антонио Себастиани от първата половина на 18 век. Картината (157 х 230 см.) е изложена в Зала 32 на Национален музей „Каподимонте“, Неапол. Използваната техника е маслени бои върху платно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Портретът е рисуван през първата половина на 18 век от придворния художник Антонио Себастиани, когато Карлос III все още е в херцогството на Парма и Пиаченца, или най-много през първите години от управлението му на т. нар. Неаполитанско кралство. В наши дни портретът е изложен в Кралския апартамент в Музей „Каподимонте“ в Неапол.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Платното се оказва първото такова, представящо Карлос III като млад мъж. Ловът е голямата му страст и в своята творба художникът ни го представя облечен в ловни дрехи от проста, но добра изработка, лишени от всякакъв знак за власт. В краката на ловеца виждаме преданото му ловно куче, за чиято преданост съдим по отправения към стопанина поглед. На фона се забелязва прост селски пейзаж.

Години по-късно художникът Франсиско Гоя ще нарисува внука на Карлос III със същия сюжет в Портрет на Карлос IV крал на Испания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ritratto di Carlo di Borbone in abiti da cacciatore в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​