Преместете парите си

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

“Преместете парите си” е инициатива на гражданското общество в Съединените щати, последвала кампанията “Окупирай Уолстрийт”.

На 5 ноември 2011 г. хиляди американци закриват банковите си сметки в големи американски банки, свързани с Уолстрийт, в рамките на инициативата “Преместете парите си”. Причината е едностранно и неочаквано повишаване на таксите за банково обслужване на фона на дълговата криза в САЩ.

Кампанията “Преместете парите си” има подкрепата на протестиращите от движението “Окупирай Уолстрийт”. Целта е хората да изтеглят спестяванията си от големите американски банки, финансиращи корпорациите, които са получили "подаръци" под формата на помощ по плана „Полсън“ от американското правителство и са спасени от фалит по време на финансовата криза след 2007 г.

Американците се включват в инициативата, разгневени от намерението на финансовите институции да повишат таксите за обслужване на сметките на обикновените потребители със средствата, от които да възстановят държавната помощ към големите частни американски банки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]