Приключенията на Пинокио

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Приключенията на Пинокио
Le avventure di Pinocchio
Приключенията на Пинокио, илюстрация от Енрико Мацанти, Флоренция, 1883
Приключенията на Пинокио, илюстрация от Енрико Мацанти, Флоренция, 1883
Автор Карло Колоди
Създаване 7 юли 1881 г.
Италия
Първо издание 1883 г.
Оригинален език италиански

„Приключенията на Пинокио“ (оригинално заглавие на италиански: Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino – „Приключенията на Пинокио. Историята на една дървена кукла“) е книга за деца от италианския писател Карло Колоди. За първи път е публикувана като самостоятелно издание през 1883 година. Считана е за класическо произведение в детската литература.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Пинокио е жива марионетка, която бедният старец Джепето издялва от къс дърво. Заради своята наивност и стремежа си към лесен и безгрижен живот, Пинокио се озовава в редица трудни и опасни ситуации, като неведнъж животът му е в опасност. Накрая той започва примерен живот, като учи, работи и се грижи за татко Джепето. Пинокио е възнаграден за своята доброта – превръща се в истинско момче.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

„Приключенията на Пинокио“ е адаптирана многократно, като някои версии се придържат към оригинала, а други интерпретират историята по-свободно. По книгата са правени игрални и анимационни филми за киното и телевизията, театрални постановки, мюзикъли, опера. През 1936 г. Алексей Толстой написва известна руска интерпретация на историята за дървеното човече – „Златното ключе или приключенията на Буратино“. Сред известните филмови версии са анимационният „Пинокио“ (1940) на компанията Дисни и игралният „Пинокио“ (2002) на режисьора Роберто Бенини.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Оригинал:

На други езици: