Природозащитен център „Източни Родопи“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за природозащитния център. За планината Източни Родопи вижте Източни Родопи.

Природозащитен център „Източни Родопи“
Река Арда при Маджарово
МестоположениеМаджарово
Тематикаприрода
Основан1998 г.
Обект на БТС 72 Г
Работно време
Лятно работно време9:00 – 18:00 ч.
(почивни дни: няма)
Зимно работно време9:00 – 17:00 ч.
(почивни дни: Посещения в събота и неделя са възможни с предварителна уговорка по телефона.)
Допълнителна информация
АдресМаджарово
Телефон0878 252 720
Сайтbspb.org/madjarovo/
Карта Местоположение в Маджарово

Природозащитен център „Източни Родопи“ е основан през 1998 г., като природозащитна и образователна структура представяща биоразнообразието на Източните Родопи и неговото опазване.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Природозащитният център се намира в близост до Маджарово в Източните Родопи, на склона на дълбока и тясна долина на река Арда, заобиколена от планински склонове и скални масиви.

Мястото е от световно значение като представителен район за средиземноморския биом в България. Тук се намира една от колониите на белоглавия лешояд в България. Маджарово е едно от най-важните места в страната за опазването на грабливите птици и специално за световнозастрашения египетски лешояд.

История[редактиране | редактиране на кода]

Природозащитният център е създаден от Българското дружество за защита на птиците през 1998 г. като природозащитен, посетителски и информационен център. Той е изграден с финансовата подкрепа на швейцарското правителство в рамките на Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието и е първият по рода си създаден природозащитен център в Родопите.[1]

Експозиция[редактиране | редактиране на кода]

Информационни табла, снимки, рисунки и графити представят на посетителите биоразнообразието на Източните Родопи – едно от най-богатите в Европа – общо 4329 животински вида, от които 278 вида птици.[2]

Белоглав лешояд (Gyps fulvus) в района на Маджарово, Източни Родопи.

Център на вниманието на интерактивната изложба са най-известните диви обитатели на района – лешоядите. Четирите вида лешояди, които могат да бъдат видени в България – египетският, белоглавият, черният и брадатият, са представени с табла „лични карти“ с най-важната информация за живота им. Първите два вида гнездят в района на Маджарово, а черният е само гост от Гърция. Брадатият лешояд е една от най-редките птици в България и почти невъзможно да бъде видян на живо в района, но е включен в изложбата.[3]

В специално табло са представени много факти за уникалното биологично разнообразие на местността. С рисунки и текст, обособени в специален кът, се вижда как дивата природа постепенно се завръща в района, благодарение на усилията на хората.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

През 2017 г. Природозащитният център става част от туристическото движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ под номер 72Г – Маджарово – Природозащитен център „Източни Родопи“. Основна цел заложена при стопанисването на центъра е да може да се издържа като устойчива структура, самофинансираща се по линия на екологичния туризъм.[4][5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Начало, Уебстраница на ПЗЦ „Източни Родопи“. Последен достъп: 27.04.2021 г.
  2. Видове птици за наблюдение в района, Уебстраница на ПЗЦ „Източни Родопи“. Последен достъп: 27.04.2021 г.
  3. Изложбена зала, Уебстраница на ПЗЦ „Източни Родопи“. Последен достъп: 27.04.2021 г.
  4. Природозащитният център „Източни Родопи“ на БДЗП вече част от 100-те Национални туристически обекта, Географ.БГ, 15.09.2017 г. Последен достъп: 27.04.2021 г.
  5. Природозащитният център в Маджарово – сред 100-те национални туристически обекта, Haskovo.info, 17.09.2017 г. Последен достъп: 27.04.2021 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]