Приск Атал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Приск Атал
Узурпатор на Западната Римска империя

Роден
Починал
след 416
Приск Атал в Общомедия

Приск Атал (починал след 416) е на два пъти римски узурпатор (през 409 и през 414) срещу император Флавий Хонорий, с подкрепата на вестготите.

Приск бил важен сенатор в Рим, който изпълнявал длъжността praefectus urbi през 409. На два пъти той е провъзгласяван за император от вестготите в опит да наложат техните условия над неспособния император Хонорий в Равена.

Той носил римската императорска титла през 409 и по-късно в Бордо през 414. Неговите две управления общо продължили само няколко месеца; първото приключило, когато Аларих сметнал, че то спъва неговите преговори с Хонорий, а второто приключило след като узурпаторът бил изоставен от вестготите и накрая хванат от хората на Хонорий. Атал бил задължен да вземе участие в триумфа, който Хонорий отпразнувал по улиците на Рим през 416, преди узурпаторът да приключи дните си като изгнаник на Липарските острови.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Priscus Attalus в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​